Alennuksia risteilyistä ja Cityshopparin etusovellus. Näitä useampikin Akavan liitto tarjoaa jäsenilleen. Muitakin etuja on saatavilla.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ tarjoaa jäsenilleen etuina alennusta muun muassa Helsingin Sea Life -akvaarion ja Tykkimäen huvipuiston pääsymaksuista.
– Sea Life on ollut etuna aikaisemminkin, mutta Tykkimäki on kokonaan uusi etu, OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen kertoo.
Isona järjestönä OAJ:llä on mittava näkyvyys. Jäsenkirjeet ja sosiaalinen media tavoittavat lähes 115 000 jäsentä.
– Osa OAJ:n jäsenistä bongaa etuja sattumalta somefeedeistä, ja osa seuraa niitä hyvin valveutuneesti, Järvinen sanoo.
– Jäsenetuina tarjottava yhteistyö lähtee yleensä käyntiin siitä, että kohde tarjoaa etuja OAJ:lle, Järvinen kertoo.
– Tarjouksia tulee verrattain usein, huvipuistoja voisi olla mukana useampikin. Olemme pyrkineet siihen, että edut olisivat valtakunnallisesti kaikille saavutettavissa. Paikalliset edut ohjaamme alueyhdistyksille.
Risteilyt ovat edelleen suosittua kesähupia, ja risteilyalennukset ovat Akavan jäsenliitoille yleinen ja perinteinen etu. OAJ:n jäsenetkin saavat alennusta Tallink Siljan ja Eckerö Linen risteilyistä.
Järvinen mainitsee OAJ:n jäsenien hyödyllisenä etuna vielä kansainvälisen opettajakortin ITIC:n.
– ITIC mielletään opiskelijaeduksi, mutta sen saavat kaikki halukkaat jäsenet viiden euron hintaan. Kortilla saa paljon alennuksia muun muassa erilaisista kulttuuri-, majoitus- ja matkailukohteista.
Etuhintaisille Linnanmäen rannekkeille kova kysyntä
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia myy jäsenilleen Linnanmäen rannekkeita edullisempaan jäsenhintaan kerran vuodessa.
– Alkukesästä reilut tuhat ranneketta menivät kolmessa tunnissa, kertoo Talentian järjestöasiantuntija Sini Waris.
Matkailuedut ovat olleet kyselyissä Talentian jäsenten suosikkietuja vakuutusetujen jälkeen. Alennukset esimerkiksi Haikon sekä Imatran kylpylöihin ovat olleet jäsenetulistalla jo pitkään. Samaten risteilyetuja on Talentiallakin, ja niistä tulee paljon kyselyitä.
Talentiassa on pohdittu uudistuksia etuihin. Nykyinen tarjonta on Wariksen mukaan silppua, joten harkinnassa on isompien etujen, kuten museokorttien ja Cityshopperin, ottaminen listalle.
Katso oman liittosi sivustolta tarkemmat tiedot jäseneduista! Käytössäsi on myös Member+-palvelu.
Kesän ilmaisia reissukohteita
Kesäaikaan Suomessa on paljon tekemistä ja nähtävää, joista ei tarvitse maksaa lanttiakaan. Seuraavassa on kuusi mainiota kohdetta. Lisätietoja-kentässä on käytettävissä linkit niiden sivustoille.
Käärijä Lohjan iltatorilla torstaina 29.6. kello 19
Kyllähän Käärijä pitää tänä kesänä nähdä lavalla ja kuulla Cha cha cha! Lohjalla siihen on mahdollisuus ilmaiskonsertissa.
Käärijä on pääesiintyjänä Lohjan keskustan iltatorilla torstaina 29. kesäkuuta. Odotettavissa on tietenkin yleisöryntäys. Käärijä aloittaa keikkasettinsä torilavalla iltaseitsemältä.
Ja on samalla iltatorilla muutakin nähtävää ja kuultavaa. Viideltä lavalla aloittaa Lohjan Pusulasta kotoisin oleva digiharmonikan maailmanmestari Netta Skog. Jos hanurimusiikki kiinnostaa, nyt on mainio tilaisuus nähdä, millaista on 2020-luvun haitarinsoitto maailman huipulta.
Hauhon musiikkijuhlilla Šostakovitšia, Juonia ja Brahmsia perjantaina 7.7. kello 19
Hauhon musiikkijuhlilla on tarjolla erinomainen ilmaiskonsertti. Perjantaina 7.7. kello 19 Hattulan kirkossa Hämeenlinnan kupeessa viulisti Emma Vähälä, sellisti Sennu Laine ja pianisti Mika Rännäli soittavat Šostakovitšia, Juonia ja Brahmsia.
Muusikot ovat kovatasoisia. Vähälä soittaa Avantin sekä Suomalaisen kamariorkesterin kokoonpanoissa. Hän on Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin jäsen ja on vieraillut 15 viime vuotta vieraillut Portugalissa Lissabonin Gulbekianin sinfoniaorkesterin sekä Porton Orquestra da Musica da Casan konserttimestarina.
Laine on Berliinin Valtionooppeeran 1. soolosellisti. Hän on soittanut muun muassa Daniel Barenboimin, Yo-yo Man ja Nikolai Zneiderin kanssa.
Rännälin ensimmäinen soolokonsertti oli New Yorkin kuuluisassa Carnegie Hallissa reilu parikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen hän on soittanut muun muassa Okko Kamun, Vasili Sinaiskin ja David Gilbertin johtamien orkestereiden solistina.
Saaristomeren kansallispuisto
Kansallispuistot ovat ilmaisia, ainakin vielä. Suomen saaristo lienee yksi maailman kauneimmista, ja Saaristomeren kansallispuisto on varmasti lomamatkan arvoinen. Saaristomerellä on enemmän luotoja ja saaria kuin missään muualla maailmassa.
Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Turunmaan saariston eteläreunalla. Se ulottuu Houtskarin länsipuolelta melkein Hankoon saakka. Alueella voi kulkea yhteysalusten kanssa autolla tai polkupyörällä, mutta parhaiten saarille ja luodoille pääsee veneellä tai melomalla.
Saaristomeren kansallispuistossa on useita luontopolkuja eri saarilla. Erikoisuutena ovat vedenalaiset retkipolut. Esimerkiksi Dalskärin kupeessa on veistospolku, jossa on taidetta veden alla muutaman metrin syvyydessä snorklaajien ihasteltavana.
Saaristomeren kansallispuiston lisäksi eri puolilla Suomea on yhteensä 40 muutakin kansallispuistoa. Retkikohteita siis riittää.
Kokkolan Neristan
Kovin paljon Suomessa ei ole onnistuttu säästämään vanhoja kaupunginosia, mutta Kokkolan Neristan on säilynyt tulipaloista huolimatta ainutlaatuisena kaupunkialueena.
Neristan on aito merikaupunki, jossa aikaisempina vuosisatoina asui merimiehiä ja käsityöläisiä. Pieniä puutaloja on yhteensä 12 korttelin verran, kapeat kadut kulkevat vanhojen pihapiirien välissä. Vanhimmat talot alueella ovat 1700-luvulta. Historiasta kiinnostuneet voivat Neristanissa tehdä aikamatkan menneisyyteen.
Reposaaren linnakepuisto
Reposaari on Porin edustalla oleva saari, jonne pääsee autollakin. Ensin ajetaan Yyterin hiekkarantojen ohi ja sitten Reposaaren pitkän sillan yli.
Reposaaressa on myös kappale suomalaista sotahistoriaa. Saarelle rakennettiin vapaaehtoisten tekemänä vuonna 1935 mittava linnoitusten sarja, juoksuhautoja, korsuja ja tykkiasemia. Linnoituksen tarkoitus oli suojella Porin kaupunkia ja satamaa. Ja se kaikki on vielä nähtävissä ja koettavissa. Puisista tähystystorneista näkee pitkälle merelle.
Helsingin taidenäyttelyt
Kesällä Helsingin suurissa taidemuseoissa on komeita näyttelyitä. Näihin pääsee myös ilmaiseksi, kun on liikkeellä oikeaan aikaan.
Helsinki Biennaalin ilmaispäivät ovat 30.6., 28.7. ja 25.8. Biennaali on kovatasoinen, kansainvälinen nykytaiteen näyttely. Näyttelypaikat ovat Vallisaaressa ja HAM Helsingin taidemuseossa sekä muissakin julkisissa paikoissa Helsingin alueella.
Nykytaiteen museo Kiasmassa on tänä kesänä Tom of Finlandin laaja näyttely. Muissa näyttelyissä ovat esillä taiteilijat Dreamy sekä Daniel Steegmann Mangrané. Kiasmaan on maksuton sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina.
Ateneumissa ollaan perisuomalaisuuden äärellä. Esillä on mittava näyttely Albert Edelfeltin töistä. Ateneumin kesän ilmaispäivät ovat perjantai 14.7. ja torstai 17.8.
Teksti: Anssi Koskinen
Kuvat: Linnanmäki/Monika Lindholm (Kahvikuppikaruselli), Lohjan kaupunki (Lohjan tori), Hauhon musiikkijuhlat, Ritva Siikamäki (Saaristomeri), Kokkolan kaupunki (Neristan), Lehtikuva/Jussi Nukari (Käärijä)
Member+-jäsenetuportaali kaikille akavalaisille
Linkit kohteiden sivustoille
Lohjan kaupungin matkailusivut
Hattulan kirkko (Hattulan uusi kirkko)
Suomen kansallispuistot -sivusto