Kesän kirjat, kesän reissut

Kuopio, Pori ja Helsingin saaret sekä kirjoja scifistä neuvottelutaidon oppaisiin – siinäpä työstä palautumisen konsteja lomaa varten. Mitä akavalaiset lukevat ja missä käyvät, kun on aikaa eivätkä velvollisuudet paina?

28.6.2023

Kesä ja kesäloma. Muutamaan viikkoon ei tarvitse juosta kokouksissa, asiakastapaamisissa tai konferensseissa, eikä tarvitse istua vastaanotolla, toimistolla tai kotona videoyhteyden päässä. Raportit, sopimuspaperit ja pöytäkirjat voi vaihtaa muuhun lukemiseen. Haastattelimme akavalaisia loma-aikeista ja lukutottumuksista.

Helsinki on paras paikka kesänviettoon

– Asun Helsingissä, ja se on paras paikka viettää kesää. Täällä on kaikki mahdollinen, museot ja saaristo, Vallisaari, Isosaari, Suomenlinna, Vartiosaari ja näihin vievät yhteysalukset, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Tiina Lintunen.

Kyllä Lintunen kesälomalla muuallakin käy.

 

Helsinki on paras kesänviettopaikka, toteaa Diakonia-ammattikorkeakoulun sosiaalialan lehtori Tiina Lintunen. Mutta kyllä hän käy kesälomalla muuallakin.

 

– Olen viikon Kolilla, jossa on kolmatta kertaa vuosittainen Kolin Komiikkakesä.

Lukeminen on Lintuselle kesäloman ykköstavoite. Kesän lukulistalla on kirjat kahdesta suuresta naistaiteilijasta.

Aila Meriluodon kirja En minä vielä pääty on runoilija Meriluodon päiväkirjat vuosilta 2008–2010. Rakkaudella, Tove on Ville Eerolan romaani Tove Janssonin ja valokuvaaja Eva Konikoffin ystävyydestä.

– Eerolan kirjan bongasin kirjaston hyllystä. Toisen bongasin Instagramista, kun kirjoittamisen opettaja hehkutti, miten siinä kuvataan vanhan naisen elämää ja juttuja, joita tavallisesti ei kuvata, kuten seksuaalisuutta.

Uusi kylpyläkohde ja tiiliskiviromaani

Lahdessa sijaitsevan Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomari Samuli Niskanen tekee kesälomalla perheen kanssa reissun Imatran Holiday Club -kylpylään.

– Ei olla siellä ennen käyty. Se valikoitui sillä perusteella.

Niskanenkin lukee paljon, sängyn vierellä on iso kasa kirjoja. Kasastaan hän mainitsee kesän kirjana amerikkalaisen kirjailijan Hanya Yanagiharan tiiliskiven kokoisen To Paradise. Kirja kertoo kolme sadan vuoden välein vaihtoehtoisessa todellisuudessa tapahtuvaa tarinaa New Yorkista.

Kuopiossa tarjolla raskaampaa musiikkia

Jyväskylän steinerkoulun rehtori Tomi Niiniketo ei kesällä pääse kokonaan unohtamaan koulumaailmaa.

– Sain lahjaksi Tommi Kinnusen Pimeät kuut. Se kertoo opettajattaresta vuonna 1947. Ja totta kai ammattikirjallisuuttakin tulee luettua opintojen parissa.

Jyväskylän steinerkoulun rehtori Tomi Niiniketo ei kesällä pääse kokonaan unohtamaan koulumaailmaa: hän aikoo lukea Tommi Kinnusen teoksen Pimeät kuut, jonka sai lahjaksi. Hän suuntaa lomareissullaan Savoon.

Kotimaan matkakohteina Niinikedolla ovat kesämökki Lapinlahden ja Iisalmen välissä sekä Kuopio.

– Minä olen savolainen. Kuopiossa käyn lähes joka kesä. Tällä kertaa vaimo ei lähde mukaan, vaan teen matkan veljen kanssa. Käymme Kuopio Rockissa ja kesäjuhlissa saunalautalla.

Kuopio Rockissa on tarjolla etupäässä raskaampaa musiikkia, kuten Megadeth, Amorphis ja Apulanta.

Puutarhanhoito ja puutarhakirjallisuus lomapuuhana

Terveystalon neurologi Emilia Tauriala viettää kesälomaansa paljon mökeillä Vierumäellä ja Sammatissa. Lapsiperheen kesään kuuluvat tietenkin myös kotikaupunki Helsingin Linnanmäki, Korkeasaari sekä Suomenlinna.

– Pojat haluaisivat käydä Särkänniemellä Tampereella.

Taurialan kesälukeminen liittyy hänen kiinnostuksiinsa, puutarhanhoitoon ja kukkien kasvattamiseen. Hiljattain hän oli matkalla Lontoossa ja otti kirjakaupasta kannen perusteella matkaan kovakantisen kirjan Why Women Grow?, eli Miksi naiset kasvattavat?

Kirjan on kirjoittanut englantilainen Alice Vincent. Kannessa on mustalla pohjalla erivärisiä, piirrettyjä kukkia.

– Vincent on kiertänyt eri puutarhoja, ja käynyt keskusteluja siitä, miten syvällisiäkin syitä kasvien kasvattamiselle voi olla.

Toinen kirja, jota Tauriala aikoo kesällä lukea, on hänen kollegansa Tiiu Kukkasjärven Puutarhahetki – Omavaraistelua kaupunkipihalla, jossa kerrotaan hyötykasvien kasvattamisesta parvekkeilla, terasseilla ja kasvimailla.

 

Länsi-Uusimaan alue on monipuolinen

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten varapuheenjohtaja ja Etelävartiointi Oy:n markkinointipäällikkö Katariina Haapanen kehuu Länsi-Uusimaan aluetta matkakohteena. Hän itse muutti seudulle pari vuotta sitten ja yllättyi, miten paljon historiaa ja nähtävää seudulta löytyy. Kesäkohteeksi hän nostaa Mustion linnan ja ympäröivät alueet.

Markkinointipäällikkö Katariina Haapanen arvostaa Länsi-Uudenmaan matkailukohteita: muun muassa Mustion linna ja sitä ympäröivät alueet ovat monipuolinen paikka.

 

– Linnan lisäksi sieltä löytyy kesäteatteri, lenkkeilypolkuja ja kaunis puutarha. Monipuolinen kohde, jonka läheltä löytyvät myös Raaseporin linna ja Fagervikin kartano.

Toinen kohde seudulla on Lohjan Tytyrin kalsiittikaivos. Kaivos on edelleen toiminnassa, mutta se yhteydessä on elämyskaivos, jossa vierailijat pääsevät yli sadan metrin syvyyteen.

– Siellä järjestetään kesäisin kaivoskierroksia. En ole itse vielä käynyt siellä, mutta tänä kesänä aion mennä.

Lukupuolella Haapanen haluaa kehittää itseään kesälläkin. Hänellä on nyt menossa Harri Gustafsbergin kirja Taktinen neuvottelu.

– Mielenkiintoinen kirja, jossa käydään läpi erilaisia vaikuttamisen metodeja, sitä miten meihin vaikutetaan ja miten me voimme vaikuttaa muihin positiivisesti.

Vanhaa Raumaa voi aina suositella

Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneneuvos Janne Hauta suosittelee luettavaksi Venäjän tilanteen vuoksi Eugen Rugen kirjaa Hotel Metropol. Se kuvaa saksalaisten kommunistiemigranttien elämää Moskovassa 1930-luvulla.

– Aika moni akavalainen on aikaisemmin tehnyt työtä Venäjän yhteydellä, itsekin tein.

Toinen Venäjä-teemainen kirja, jota Hauta suosittelee, on Anthony Beevorin kirja Venäjän vallankumous ja sisällissota. Kirja kertoo, siitä mitä Venäjän verisessä sisällissodassa vuosina 1917–1922 tapahtui.

– Toivotaan, että samanlaista ei enää tule, Hauta sanoo.

Kesäreissuina Hauta aikoo käydä Tallinnassa tyttären valmistujaisjuhlissa sekä vanhassa kotikaupungissaan Raumalla.

– Vanhaa Raumaa voi aina suositella.

Lapin vaellus olisi jees

Jämsän kaupungin kirjastopalvelupäällikkö Risto Heikkinen törmää työnsä puolestakin jatkuvasti hyviin kirjavinkkeihin. Sitä Heikkinen ei vielä osaa sanoa, mitä kesällä sattuu käteen, mutta suosituksia hän pystyy antamaan.

Jämsän kaupungin kirjastopalvelupäällikkö Risto Heikkinen lomailee kotimaassa lyhyellä lomallaan. Jos loma olisi pidempi, hän lähtisi Lapin vaellukselle.

 

– Työmatkalla olen kuunnellut äänikirjoja. Viimeksi kuuntelin Tuomas Kyrön kirjan Aleksi Suomesta, joka kertoo suomalaisesta palkkasotilaasta sekä Mia Myllymäen scifi-kirjan Huomistarhuri.

Heikkisen lomareissut ovat tänä kesänä vähissä. Hän vaihtoi hiljattain työpaikkaa, joten hänellä ei ole kunnon kesälomaa.

– Vaasassa käyn kaverin luona sekä Kainuun kotiseudulla ja Konnevedellä on mökkeilyä. Jos olisi kunnon loma, Lapin vaellus olisi jees. Väli Kilpisjärvi–Kautokeino on vielä kulkematta.

Kulttuuritapahtumien vajetta voi nyt korjata

Mehiläisen työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Rentto on tänä kesänä aviomiehensä kanssa sopinut hyvin paljon kulttuuriretkiä eri puolelle Suomea.

– Korona-ajasta jäi kulttuuritapahtumien puutostila, hän sanoo.

– Juhannuksen jälkeen menemme Poriin SuomiAreenalle. Olemme monta päivää, tykkäämme keskustelujen eri aihepiireistä.

Pori Jazzeillekin he menevät, ja sen jälkeen Savonlinnan Oopperajuhlille kuuntelemaan Sevillan parturia. Pori Jazzeissa Renttot käyvät paljon ilmaiskonserteissa.

Heinäkuun lopussa on vielä kotikaupungissa Espoossa Viinijuhlat, jotka pidetään nyt vasta toista kertaa. Viinijuhlilla on esiintymässä monipuolinen ryhmä muusikoita Gettomasasta J. Karjalaiseen.

Ja sitten Tanja Rentto menee vielä kavereidensa kanssa elokuussa Olympiastadionille Kaija Koon konserttiin. Käärijäkin esiintyy samalla kertaa.

Rentto on työterveyslääkärinä saanut kuulla niin paljon ihmisten uskomattomia tarinoita, että niiden rinnalla keksityt tarinat tuntuvat laimeilta.

– Kun luen, niin luen tietokirjallisuutta. Nyt minulla on odottamassa Jarno Hietalahden kirjoja filosofisesta humanismista.

Toinen aihepiiri, jota Rentto lukee mielellään, on positiivinen psykologia. Niitä oppeja hän on pystynyt hyödyntämään töissäkin.

 

Teksti: Anssi Koskinen

Kuvat: Visit Finland, kuvaaja Julia Kivelä (kuvituskuva),  Tiina Lintusen kotialbumi, Jussi Härkönen (Tomi Niiniketo),  Ritva Siikamäki (puutarhakuva), Jukka Airaksinen (Katariina Haapanen) ja Risto Heikkisen kotialbumi

 

Lue lisää aiheesta