Tänä kesänä ei reissata

Akavalaiset viettävät kesälomansa kotiseudulla ja tapaavat läheisiään. Jututimme viittä akavalaista lomasuunnitelmista ja siitä, mikä heidän mielestään tekee loman. Tärkeintä on saada tauko arjesta ja lepoa sekä tavata läheisiä.

1.7.2020

Kääntäjänä Euroopan komissiossa Brysselissä työtään tekevälle Lars Törnille on vielä epäselvää, että pääseekö hän ollenkaan Suomeen lomanviettoon.

– Lomasuunnitelmien teko on nyt vaikeaa. Viranomaisten ohjeet ja mahdolliset karanteenit vaikuttavat suunnitelmiin.

Törn on asunut Brysselissä syksystä asti, eikä hän vielä tunne kaupungista paljonkaan ihmisiä. Suomessa ovat hänen aikuiset lapsensa, vanhempansa ja kaverit. Heidän tapaamisensa tekisi kesäloman.

– Sitäkin olen miettinyt, että kun Belgiassa on koronatilanne huonompi kuin Suomessa, onko minun viisasta lähteä ollenkaan Suomeen. Olenko minä riski, Törn ihmettelee.

Euroopan komissiossa kääntäjänä työskentelevän Lars Törnin kesämaisemat saattavat olla Brysselissä, vaikka kotimaahan matkaaminen olisi mukavaa.

Lomalla pitää olla mahdollisuus olla tekemättä yhtään mitään

Lääkäri Anna-Maria Tikkanen on ollut kevään töissä Helsingissä HUS:n Kirurgisen sairaalan väliaikaisella koronaosastolla. Viime aikoina osaston tilanne on ollut rauhallinen.

 

Lääkäri Anna-Maria Tikkanen aikoo viettää rentoa lomaa. Hänen mielestään on tärkeää välillä olla tekemättä mitään.

– Kesälomalla olisi ajatuksena vain olla kotona ja hoitaa puutarhaa. Perheessä on kaksi teiniä, ja heidän kanssaan voisi nyt korkeintaan tehdä risteilyn tai käydä Tallinnassa.

Tikkasen perheeltä jäävät tänä kesänä väliin pidemmät ulkomaan reissut sekä Savonlinnan oopperajuhlat, jossa hän on käynyt lastensa kanssa.

Tikkanen ei kaipaa kesältä aktiivilomaa. Lomalla pitää olla mahdollisuus olla tekemättä yhtään mitään.

– Toivon, että ei aina olisi hyvä sää. Kun on kylmä ja sataa, niin on hyvä syy vain olla ja öllöttää.

 

Suomen kesä on lyhyt ja kaunis

 

Lähiympäristöt ovat tänä kesänä aiempaa useammalle rentoutumisen ja palautumisen paikkoja.

 

Oikeusministeriön erityisasiantuntija Panu Artemjeff toteaa, että hänelle tuleva kesä ei niin paljon eroa aikaisemmista.

– Kesät ollaan aina Suomessa, kun kesä on lyhyt ja kaunis. Nyt ollaan paljon lähiympäristössä, ja vaikka veneillään.

Isovanhempia Artemjeffin perhe aikoo jotenkin tavata, mutta mitään isompia sukutapaamisia ei voi suunnitella. Vanhimman lapsen Prometheus-leirin juhliminenkin on hieman epävarmaa.

Kulttuuririentojen puuttuminen on iso muutos aikaisempiin kesiin.

– Kumpulan kyläjuhlia jään kaipaamaan. Museokäynnit, soittoleirit ja festivaalit ovat ennen kuuluneet kesään.

 

Jalkapallo kuuluu kesälomaan

Jalkapallo on osa kesälomaa. Jyväskylän seurakunnan Kuokkalan aluekappalainen Riku Bucht pelaa topparina kuutosdivisioonan Kampuksen Dynamo -joukkueessa. Koronakesänä maalin tekoa ei juhlita halaamalla ja muutenkin pidetään turvavälejä, jos mahdollista.

– Säännöissä on hieman kaksoisstandardi. Tehdään sellaiset säännöt, mitkä näyttävät hyvältä, mutta tiedetään, että niitä ei voi toteuttaa, Bucht sanoo.

Jyväskylän seurakunnan Kuokkalan aluekappalaisen Riku Bucht suunnittelee yksinkertaista lomaa tänä kesänä.  Loma keskittyy läheisten tapaamiseen.

 

Buchtilla on tänä kesänä enemmän lomaa kuin aikaisemmin, kun kesän rippileirit on siirretty syksyyn. Hän kertoo, että tuleva loma tulee olemaan hyvin yksinkertainen.

– Loma keskittyy läheisten tapaamiseen. Vanhempia yritetään tavata jotenkin, vaikka he kuuluvat riskiryhmään. Aikaisemmin on tehty kesäisin lomareissuja Lappiin tai pohjois-Norjaan, nyt niitä ei tehdä.

– Kesälomalla on tärkeää olla riittävän pitkä pätkä irti töistä, Bucht sanoo. Hän on työpaikalla esimiesasemassa, jossa tilanteisiin on hyvä reagoida ajoissa.

– Pitää irrottautua, ei tarvitse reagoida jokaiseen piippaukseen tai vielä ennen nukkumaan menoa tarkistaa, että onko jossain hätä.

 

– Kesälomalla on tärkeää olla riittävän pitkä pätkä irti töistä, sanoo  Bucht.

Mökkikansa lomailee kuten ennenkin

Suomalaiset osaavat useimmiten viettää hyvän kesäloman, sanoo työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Janne Riste. Ulkoiset tekijät ja muut elämää kuormittavat asiat, kuten kiireiset ruuhkavuodet pienten lasten kanssa, saattavat vaikeuttaa lomanviettoa.

– Päihderiippuvuuskin on ulkoinen haittatekijä. Jos putki jää päälle, niin se ei ole palautumista, Riste sanoo.

Koronakesä on Risteen mielestä mielenkiintoinen. Meillä ei ole mitään vertailukohtaa tulevasta lomakaudesta.

– Espanjantautikin oli jo sata vuotta sitten. Suomi oli silloin hyvin erilainen.

Kaikille tuleva kesä ei Risteen mukaan ole juurikaan erilainen kuin aikaisemmat kesät. Kesämökeillä lomansa viettävät pitävät tämän vuoden kesälomansa aikalailla samaan tyyliin kuin viime vuonnakin.

– Festareilla käyvälle ryhmälle tämä kesä on haaste. Jos on ennen ohjelmoinut kolmen, neljän viikon kesäloman täyteen tekemistä, niin uusi tilanne voi olla ahdistava.

– Hyvään kesälomaan kuuluu itsensä hyvänä pitämistä, lepoa ja sopivasti puuhastelua, Riste sanoo. Lomalla pitäisi olla nöyrä ja sallia itselleen kaikkea sitä, mikä on hyväksi.

Työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Janne Risteen mukaan suomalaiset osaavat useimmiten viettää hyvän kesäloman. Lomalla pitäisi olla nöyrä ja sallia itselleen kaikkea sitä, mikä on hyväksi.

 

Varsinkin henkistä työtä tekeviä akavalaisia Riste kehottaa pitämään huolta siitä, että lomalla on myös fyysistä tekemistä. Pyöräretkellä tai vaelluksella oman porukan kesken ei juurikaan ole edes koronariskiä.

– Makaamalla neljä viikkoa riippumatossa ei palaudu. Kohtuus pitää kuitenkin olla. On hyvä, että on jotain, mutta liian täyteen ei saa lomaa laittaa.

– Jos kesäloma menee pieleen, töihin paluu on vaikeaa, Riste toteaa. Muutos lomamoodista työmoodiin ei mene viikossa.

– Tutkitusti vuosiloman pitäisi olla vähintään kolme viikkoa, hän sanoo.

Lomautettujen hankala kesäaika

Kesäloman suorittaminen on Risteen mukaan hieman kaksijakoinen lomanviettotapa. Jos on suorittanut omilla ehdoillaan ja saavuttanut jotain, niin se voi olla palkitsevaa.

– Jos suorittaminen taas on pakonomaista eikä se anna mitään, ja työkin on vielä suorittamista, sitten vain suorittaa koko elämänsä. Sitä joko oppii tai sitten suorittaa hautaan asti, Riste sanoo.

– Tässä kesässä on erityistä vielä se, että kansakunta on nyt aikaisempaa jakautuneempi, kun poikkeuksellisen suuri osa on lomautettuna, Riste sanoo.

 

– Lomautetulla ja lomalla olevalla on eroa. Lomautetulla on epävarmuutta, pystyvätkö he ollenkaan olemaan kesälomalla, Riste pohtii.

 

– Lomautetulla ja lomalla olevalla on eroa. Lomautetulla on epävarmuutta, pystyvätkö he ollenkaan olemaan kesälomalla, hän miettii.

Tiukimpien koronarajoitusten helpottaminen oli Risteen mukaan onni. Lomautettuna oleminen on hankalaa, jos ei pääse mihinkään eikä ole minkäänlaisia sosiaalisia tapahtumia.

Riste sanoo, että lomautetun olisi jaksettava pitää omaa aktiivisuutta yllä.

– Kun työtä ei ole, voi tuntua merkityksettömältä. Olisi muistettava, että on muutakin kuin työ, on oma itse, perhe ja läheiset sekä harrastukset.

Risteen omaan kesälomaan kuuluu mökkeilyä, luonnossa retkeilyä ja omakotitalon huoltohommia.

– Ulkomaan matkaa jään kaipaamaan, hän sanoo.

 

Teksti Anssi Koskinen

Kuvituskuvat Ritva Siikamäki, henkilöiden kuvat kotialbumeista

Lue lisää aiheesta