Tulevaisuuden turvaaminen edellyttää panostuksia koulutukseen, ja koulutusjärjestelmän pitää tarjota kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet kasvaa tulevaisuuden ammattilaisiksi. Opiskelijoille pitää turvata mahdollisuus keskittyä päätoimisesti opiskeluun.
Akavan opiskelijat on huolissaan hallituksen aikeista siirtää korkeakouluopiskelijat yleiseltä asumistuelta takaisin asumislisän piiriin. Tällainen muutos heikentäisi merkittävästi opiskelijoiden taloudellista asemaa, mikä heijastuu väistämättä heidän hyvinvointiinsa. Jo nykyisin opiskelijat rahoittavat elinkustannuksensa pitkälti lainarahalla, jonka kuukausikohtainen määrä nousi vastikään entistäkin korkeammaksi. Suunniteltu asumistuen muutos johtaa väistämättä siihen, että vastavalmistuneilla on jatkossa yhä korkeammat opintolainataakat harteillaan valmistumisen jälkeen.
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (2021) mukaan taloudellinen huoli on keskeinen stressitekijä heidän psyykkisten vaikeuksiensa aiheuttajana ja yli puolet korkeakouluopiskelijoista kärsii psyykkisistä vaikeuksista. Asumistuen leikkaukset lisäävät taloushuolia erityisesti yksinasuvilla opiskelijoilla ja siten heikentävät opiskelukykyä.
Valitettavasti on pidettävä todennäköisenä, että suunnitellut säästötoimet pakottavat opiskelijoita tekemään yhä enemmän töitä opintojen ohella. Opiskelijoiden työnä pitäisi olla opiskelu eikä elinkustannusten rahoittaminen työnteolla. Esimerkiksi Eurostudent VIII (2022) -tutkimus osoittaa, että noin kaksi kolmesta alle 21-vuotiaasta työssäkäyvästä opiskelijasta pitää työntekoa välttämättömänä toimeentulolleen. Lisääntynyt työnteko opintojen ohella hidastaa valmistumista sekä heikentää korkeakoulutuksen läpäisyastetta ja osaamisen laatua. Tämä kehitys olisi jyrkässä ristiriidassa korkeakoulutusasteen nostotavoitteen kanssa, joka on laajasti julkilausuttu ja jaettu tavoite.
Pidämme todennäköisenä, että aiemmalla opintolainan kuukausierän nostamisella sekä suunnitellulla asumisen tukien leikkauksella on vastaavansuuntaisia seurauksia kuin vuonna 2017 tehdyillä opintotukimenojen leikkauksilla ja opiskelijoiden siirrolla yleisen asumistuen piiriin. Niiden vuoksi opiskelijat joutuivat lisäämään työssäkäyntiä keskimäärin 2,8 tunnilla viikossa, mikä vähensi opiskeluun käytettyä aikaa 6,1 tunnilla viikossa.
Suunniteltu asumistuen muutos syventää huoltamme opiskelijoiden toimeentulosta kesäkuukausina. On valitettavan todennäköistä, että opiskelijat joutuvat kesäisin turvautumaan yhä useammin toimeentulotukeen, sillä opintotukeen liitettyä asumislisää ei myönnetä muulta ajalta kuin opintotukeen oikeuttavilta kuukausilta. Vallitsevassa korkean työttömyyden tilanteessa töitä ei kuitenkaan riitä kaikille halukkaille edes kesäaikana. Harva opiskelija pystyy kesäisin tekemään ammattitaitoaan edistäviä opintoja, koska tällaisia opintojaksoja ei aina ole saatavilla eivätkä opintotukikuukaudet riitä ympärivuotiseen opiskeluun.
Opiskelijoiden asumistukijärjestelmässä on puutteita nykyiselläänkin. Niitä aiottu muutos ei kuitenkaan korjaa. Myönteistä on, että asumislisään siirryttäessä esimerkiksi ruokakuntakohtaisuus poistuisi, minkä takia avo- tai aviopuolison tulot eivät enää vaikuttaisi asumistuen määrään. Asumislisää ei kuitenkaan pidä ottaa käyttöön samanlaisena kuin se oli ennen kuin opiskelijat poistettiin siltä. Olemme Akavan opiskelijoissa sitä mieltä, että opintotukikuukausien kaksiportaisuus tulee poistaa ja tuen määrää nostaa maltillisesti. Nämä toimet turvaavat opiskelijoiden toimeentuloa opintojen mahdollisesti viivästyessä ja kannustavat opiskelijoita jatkamaan tutkintonsa loppuun. Opintotuen asumislisä pitää sitoa indeksiin, jotta se pysyy ajantasaisena asumiskustannusten noustessa. Vuoteen 2027 mennessä opiskelijoiden taloudelliset etuudet voivat laskea jopa 233,30 euroa kuukaudessa verrattuna vuoteen 2023, mikä tarkoittaa lähes kolmasosaa opiskelijan kokonaisetuuksista.
Aikaisemmin opintotuen asumislisä on ollut kaikille samansuuruinen paikkakunnasta riippumatta. Nyt valmistelussa olevaan asumislisään on kehitelty kuntaryhmiä. Näiden jakoa tulee kuitenkin vielä tarkastella uudestaan todellisten asumismenojen perusteella. Myös kuntaryhmien hyväksyttävien enimmäisasumismenojen ja asumistuen tason on oltava korkeampia, jotta opiskelijat voivat tosiasiallisesti kattaa asumiskustannuksensa asumislisällä. Samalla opiskelija-asumisen rahoitusta on nostettava panostamalla erityisryhmien investointiavustuksiin, jotta opiskelija-asuntotarjontaa voidaan parantaa ja asumiskustannuksia alentaa.
Mielestämme on epätarkoituksenmukaista, että näin merkittäviä muutoksia opiskelijoiden toimeentuloon tehdään keskellä opintotukijärjestelmän kokonaisuudistusta. Päätöksenteossa on tärkeää huomioida, että opiskelijat ovat moninainen ryhmä, eikä kaikilla ole mahdollisuutta täydentää toimeentuloaan työnteolla esimerkiksi opintojen vaativuuden, työn saatavuuden tai terveydellisten esteiden vuoksi. Esitetyt opiskelijoiden asumisen tuen uudistukset vaikeuttaisivat merkittävästi erityisesti heikommassa asemassa olevien opiskelijoiden mahdollisuuksia opiskella päätoimisesti ja pakottaisivat heidät hidastamaan opinnoissa etenemistä sivutoimisen työskentelyn takia.
Akavan opiskelijat katsoo, että opiskelijoiden asumisen tukiin suunnitellut muutokset heikentävät merkittävästi opiskelijoiden taloudellista asemaa ja hyvinvointia. Olemme vedonneet hallitukseen, että se harkitsisi esitystään uudelleen ja tekisi tarvittavat muutokset opiskelijoiden toimeentulon ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kestävä ja oikeudenmukainen koulutuspolitiikka on erinomainen sijoitus Suomen tulevaisuuteen silloinkin, kun julkinen talous on heikoissa kantimissa.