Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän muistio julkaistiin tänään 1. huhtikuuta, ja se tuo esille linjauksia sääntelyn jatkokehittämiseksi.
– Olemme painottaneet hallintoedustuksen soveltamisalarajan laskemista nykyisestä 150:stä 50:een. Tämä parantaisi merkittävästi tiedonkulkua ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia pienemmissäkin yrityksissä. Jos tämä alaraja otettaisiin käyttöön, lain kattavuus paranisi huomattavasti ja laki koskisi noin 4 200 yritystä ja 860 000 palkansaajaa, toteaa johtava asiantuntija Miia Kannisto.
– Työryhmän muistion mukaan pienemmät yritykset, jotka työllistävät 100–150 henkilöä, voisivat järjestää hallintoedustuksen kevennettynä versiona. Emme kannata tätä vaan kaikkien lain soveltamisalaan kuuluvien yritysten pitää toimia samoilla periaatteilla.
– Olisi tärkeää pohtia, pitäisikö hallintoedustuksen toteuttamatta jättäville yrityksille asettaa jonkinlaisia sanktioita. Noin neljäsosa lain velvoittamista yrityksistä ei toteuta minkäänlaista hallintoedustusta, eikä tälle oikein voida mitään nykyisin, Kannisto jatkaa.
– Hyvin toteutettu hallintoedustus vahvistaa yritystä, lisää avoimuutta, luottamusta ja osallistumista sekä jouduttaa tiedonkulkua. Se myös tehostaa muutoksiin valmistautumista ja lisää henkilöstön aktiivisuutta. Ne kaikki ovat yrityksen kilpailukyvyn kannalta olennaisia, Kannisto sanoo.
Tutustu työryhmän muistioon henkilöstön hallintoedustusta koskevasta selvityksestä.
Lisätietoja:

Miia Kannisto
johtava asiantuntija
miia.kannisto@akava.fi
+358 50 551 5292