Eläke-edut

Eläke karttuu työuran mukaan. Työllä ansaitun eläkkeen suuruus määräytyy tehtyjen työvuosien ja ansaitun palkan mukaan. Työntekijöiden eläketurvan järjestää työnantaja. Yrittäjän pitää huolehtia itse yrittäjäeläkkeestään.

2.11.2023

Vuoden 2017 alusta työnteosta ansaitaan eläkettä 17 vuoden iästä alkaen. Eläkettä karttuu koko työuran puolitoista prosenttia vuosiansioista. Jos kertynyttä eläkettä ei nosteta vanhuuseläkeiän alarajassa, karttunutta eläkettä korotetaan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella jokaista lykkäyskuukautta kohden.

Eläkettä karttuu myös palkattomilta ajoilta kuten äitiys-, sairaus- ja työttömyyspäiväraha-ajalta, alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta ja opiskeluajalta.

Tarkista eläkeotteesi

Saat määräajoin eläkelaitokseltasi eläkeotteen. Tarkista se ja tee tarvittaessa korjaukset eläkelaitokselle.

Yksityissektorilla työskentelystä karttunutta eläkettä koskevat tiedot pääset katsomaan osoitteessa työeläke.fi

Valtion ja kunnan eläkekertymän voit tarkistaa sähköisestä palvelusta osoitteessa keva.fi

Vanhuuseläkkeelle voi jäädä oman valinnan mukaan oman ikäluokan vanhuuseläkeiän alarajan ja ylärajan välillä. Mitä iäkkäämmäksi jatkaa työssä, sitä suurempi on eläke. Eläkettä tulee aina itse hakea. Maksettavat eläkkeet ovat veronalaista tuloa.

Eläkettä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa hintakehityksen paino on 80 prosenttia ja palkkakehityksen 20 prosenttia. Eläkkeillä ei ole euromääräistä kattoa.

 

 

Lisätietoa eläkkeistä ja eläkeiästä

tyoelake.fi

Työeläkevakuuttajat ry: tela.fi

Eläketurvakeskus: etk.fi

Kuntien eläkevakuutus: keva.fi

Eläkesanastoa Telan sivustolla

Lue lisää aiheesta