Tuore Akava Works -selvitys: Työntekijöitä kohdellaan eriarvoisesti työajalla oppimisessa – lainsäädäntöä pitää selkeyttää

Työelämän osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja asiantuntijuus vanhenee. Työpaikkojen tulisi olla yhä enemmän jatkuvan oppimisen paikkoja. Jatkuva oppiminen työajalla edellyttää työnantajilta selkeitä käytäntöjä ja vahvempaa lainsäädäntöä, osoittaa tuore oikeudellinen selvitys. Akava korostaa, että jokaisen työikäisen ulottuvilla pitää olla mahdollisuus osaamisen kehittämiseen.

21.5.2025

Oikeustieteen tohtori ja työoikeuden dosentti Helena Lamponen selvittää tuoreessa artikkelissa työajalla tapahtuvan jatkuvan oppimisen edellytyksiä ja nykytilaa lainsäädännön näkökulmasta. Selvitys nostaa esille erityisesti tarpeen selkeyttää työnantajan velvoitteita ja työntekijöiden oikeuksia osaamisen kehittämisessä työaikana.

Työnantajan velvollisuus kouluttaa henkilöstöä vaatii selkeyttämistä lainsäädännössä

Selvityksen mukaan työnantajien vastuu osaamisen kehittämisestä työajalla on epäselvä ja vaihtelee sektoreittain. Valtion virkamieslaista puuttuu kokonaan säännös työnantajan velvollisuudesta tukea osaamisen kehittämistä. Tämä johtaa eriarvoiseen kohteluun eri työntekijäryhmien välillä.

– Suomalainen työelämä tarvitsee selkeitä ja velvoittavia sääntöjä, jotta jokaisella työntekijällä on tasapuoliset mahdollisuudet kehittää osaamistaan myös työajalla. Nyt olemme tilanteessa, jossa vastuut ovat epäselvät ja käytännöt vaihtelevat liikaa eri sektoreilla, korostaa Helena Lamponen.

– Osaamisen kehittäminen edellyttää hyvää työturvallisuuskulttuuria ja -käytänteitä, joissa huolehditaan henkilöstön fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista ja työmäärät ovat kohtuulliset. Yhteistoiminnallinen työkulttuuri on myös pohja jatkuvalle oppimiselle. Osaamisen kehittäminen kuuluu työnantajaa velvoittavien tasapuolisen kohtelun, syrjinnän estämisen sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen piiriin. Se on osa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua ja näitä koskevia käytännön toimia, Lamponen painottaa.

Jatkuva oppiminen taantunut koronan jälkeen

Työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2023 työolobarometrin mukaan työnantajien tarjoamaan koulutukseen osallistuminen on koronapandemian jälkeen vähentynyt merkittävästi. Viime vuosina enää noin 40 prosenttia työntekijöistä on osallistunut työnantajan tarjoamaan koulutukseen, kun aiemmin luvut olivat yli 50 prosenttia. Tämä kertoo tarpeesta vahvistaa jatkuvan oppimisen käytäntöjä työpaikoilla.

– Uuden oppiminen ja osaamisen jatkuva kehittäminen ovat työelämän perusedellytyksiä, jotka eivät saa jäädä vuosiksi poikkeusolojen tai muunkaan jalkoihin. Tarvitaan aktiivista otetta sekä työpaikoilla että lainsäädännön kehittämisessä, jotta jatkuvassa oppimisessa päästään jälleen eteenpäin, kommentoi Akavan johtava asiantuntija Elina Sojonen.

Artikkeli on luettavissa Akava Works -sivustolla: Juridinen selvitys: Miten edistää jatkuvaa oppimista työajalla?

 

Lisätietoja

Helena Lamponen, OTT, työoikeuden dosentti, puh. 040 631 3635

Elina Sojonen, johtava asiantuntija, Akava, puh. 044 582 7466

Lue lisää aiheesta