Työnantajan on lain mukaan edistettävä työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Työnantajan on myös huolehdittava siitä, että ketään ei syrjitä työpaikalla, ja puututtava syrjintään.
Yhdenvertaisuussuunnitelma on hyvä keino edistää työpaikan syrjimättömyyttä. Suunnitelmat on tehtävä kaikilla vähintään 30 henkeä työllistävillä työpaikoilla, mikä rajaa ison osan työpaikoista pois velvollisuuden piiristä. Palkansaajien keskusjärjestöt ovat yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen valmistelussa vaatineet velvoitteen ulottamista myös pienemmille työpaikoille. On myös tärkeää, että yhdenvertaisuussuunnitelmaa päivitetään säännöllisesti.
SAK, Akava ja STTK korostavat, että yhdenvertaisuussuunnitelma toimii tehokkaimmin, kun sen tekemiseen otetaan mukaan koko henkilöstö. Suunnitelma ei saa jäädä pelkäksi julistukseksi, vaan siihen pitäisi kirjata mahdollisimman konkreettisia toimia syrjinnän ehkäisemiseksi. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevat asiat kannattaa ottaa esimerkiksi osaksi työntekijöiden perehdytyssuunnitelmia ja kehityskeskusteluja.
Työnantajien on kiinnitettävä erityistä huomiota syrjinnän ehkäisemiseen työpaikalla. Syrjinnästä aiheutunutta vahinkoa, esimerkiksi henkistä kuormaa, ei aina voi korjata ennalleen. Sen sijaan mahdollisuus olla oma itsensä työpaikalla ilman pelkoa syrjinnästä lisää koko työpaikan työhyvinvointia, työntekijöiden motivaatiota, työssä jaksamista ja tuottavuutta.
Yhteyshenkilöt
- SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto, p. 040 778 1080
- Akavan johtava asiantuntija Miika Sahamies, p. 050 530 5366
- STTK:n juristi Anja Lahermaa, p. 040 828 6845
Paneelikeskustelu: Jokaisella on oikeus olla oma itsensä työpaikalla
SAK, Akava ja STTK järjestävät tiistaina 28.6. kello 10.30–12 kaikille avoimen työelämäkeskustelun Kiasman seminaaritilassa. Keskustelua voi seurata myös verkossa. Tilaisuus on osa Helsinki Pride -viikon ohjelmaa.
Seminaarissa pohditaan muun muassa sitä, miksi Suomessa edelleen niin moni seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustaja ei halua avoimesti kertoa omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään työpaikalla. Aiheesta keskustelevat
- Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamo
- yhdenvertaisuuskouluttaja Anukatariina Saloheimo
- sosiaalisesti vastuullisen markkinoinnin asiantuntija Wanda Holopainen
- DNA:n henkilöstöjohtaja ja johtoryhmän jäsen Marko Rissanen
Paneelikeskustelun juontaa SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.
Lisätiedot keskustelusta ja verkkolähetys:
https://www.facebook.com/events/503083978167485