Akavan puheenjohtajavaali: Esittelyssä Sture Fjäder

Akavan puheenjohtaja seuraavalle nelivuotiskaudelle valitaan 25.8.2020 järjestettävässä liittokokouksessa. Ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet tähän mennessä Akavan nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder ja palvelujohtaja Maria Teikari Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ry:stä (YKA). 

10.6.2020

Sture Fjäderin arvoja on muovannut varttuminen Hangossa suomenruotsalaisessa perheessä, kirvesmiehen poikana.

– Mahdollisuuksien turvaaminen kaikille on yksi arvoistani. Samoin oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Kun olin koulussa, halusin aina puolustaa niitä, joita kiusattiin. Tämä varmaan heijastuu siihen, mitä olen myöhemmin elämässä tehnyt.

Fjäder mainitsee tehneensä melkein koko työuransa Akava-yhteisössä ja toimineensa jotakuinkin kaikissa mahdollisissa edunvalvontatehtävissä.

Kolme viime kuukautta hän kertoo keskittyneensä joka päivä siihen, miten Suomi pääsee jaloilleen koronakriisistä.

– Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat olleet tärkeässä asemassa jälleen kerran, kun haetaan isoja ja vaikuttavia ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin. Olen käyttänyt tähän kaiken mahdollisen ajan, osaamiseni ja energiani, sanoo Fjäder.

Kun koronan takia lomautettuja on 200 000 ja bruttokansantuote saattaa supistua 5–10 prosenttia, Fjäder arvioi, että Akavan tuleva puheenjohtaja joutuu tekemään ainakin seuraavat kolme vuotta töitä Suomen uudelleenrakentamiseksi.

– Silloinhan puheenjohtajalla pitää olla hyvät verkostot kaikkiin Suomen poliittisiin päättäjiin ja myös oppositioon. Minulla on luontevat yhteydet heihin ja käymme jatkuvaa keskustelua siitä, miten Suomi irtautuu kriisistä.

Avain uudelleenrakentamiseen on Fjäderin mukaan suomalaisten osaamisessa – eikä pelkästään korkeakoulutettujen osaamisessa.

– Kansallinen tahtotila on, että Suomi elää osaamisesta ja innovaatioista. Toivon, että suomalaisessa työelämässä osaaminen aidosti merkkaisi. Että kun joku luo lisäarvoa, hän saisi pitää siitä isomman siivun kuin nyt.

Osaaminen kytkeytyy koulutusjärjestelmään ja esimerkiksi peruskouluun.

– Siitä kinattiin aikoinaan, että onko se ollut hyvä. Se on kiistaton menestystarina, josta pitää olla ylpeä, vaikka ainahan voi tehdä vielä paremmin.

Fjäder pitää tärkeänä, että kaikille lapsille ja nuorille tarjotaan yhdenvertaiset mahdollisuudet pärjätä ja menestyä. Maksuton koulujärjestelmä on olennainen.

Nyt ei pidä tehdä samoja virheitä kuin 90-luvun lamassa. Syrjäytymisen ehkäisemisessä pitää yhdessä onnistua paremmin kuin aikaisemmin.

Ongelmiin puuttumisen hän näkee investointina, ei kuluna.

– Sitten 10 vuoden kuluttua meillä olisi paljon korkeampi työllisyysaste ja vähemmän syrjäytyneitä ihmisiä.

 

Sture Fjäder

  • 62 vuotta, syntynyt Hangossa
  • Asuu Helsingissä
  • KTM, VTK
  • Kokoomuksen jäsen
  • Työmarkkinatoiminnassa mukana vuodesta 1987, työskennellyt muun muassa OAJ:n alaisessa Finlands Svenska Lärarförbund FSL:ssä ja Ekonomiliitossa
  • Harrastaa filateliaa ja kerää muun muassa vanhoja sulkakirjeitä, vapaa-ajalla tärkeä paikka on Hanko merellisine maisemineen

 

Katso ehdokkaan videoesittely

 

 

 

Teksti Iida Ylinen
Kuvat Liisa Takala