Akavan yrittäjäpalkinnon saaja Antti Hätinen haluaa teettää kestävää ohjelmointikoodia

Akavan yrittäjäpalkinnon 2018 saaja on PHZ Full Stack Oy:n toimitusjohtaja Antti Hätinen. Hän haluaa olla kestävä kehittäjä, joka säästää ympäristöä, koodaajien aikaa ja asiakkaiden rahaa.

26.4.2019

Joka arkiaamupäivä kello 10 Antti Hätinen pitää koodareineen seisomapalaverin Helsingin ydinkeskustan toimistolla. Jokainen kertoo, mitä teki eilen, mitä aikoo tehdä tänään ja mikä on mahdollinen ongelma.

– Jos palaveri kestää yli 15 minuuttia, otetaan tuolit alle, Hätinen hymyilee.

Hätisen IT-yritys täyttää kesällä 11 vuotta. Yrityksessä on 78 työntekijää, joista koodareita 65. Koodaavia naisia on vain kolme, mutta hallinto ja myynti ovat naisvoimaisempia. Hätinen omistaa yrityksestä reilun puoliskon, työntekijät loput.

Yritys tekee ohjelmointia, konsultoi, kehittää uusia liiketoimintaideoita ja esports-pelejä. Liikevaihto oli viime vuonna vajaat 6,8 miljoonaa euroa, ja keskimääräinen vuosikasvuvauhti on 80 prosenttia. Tytäryhtiö sijaitsee Tallinnassa.

PHZ Full Stackissa tekemisen tavat kumpuavat suoraan XP:stä eli 1990-luvun lopulla kehitetyistä ketterän ohjelmistosuunnittelun opeista.

Yritysnimen loppuosa ”Full Stack” tarkoittaa, että firmassa kehittäjät osaavat tehdä kaikkea. Sama pätee koodaavaan toimitusjohtajaan, joka on mukana itsekin asiakasprojekteissa johtamisen ohella.

– Tykkään siitä, että pääsen levittämään osaamistani, ja että opin myös itse joka päivä jotakin uutta, Hätinen kertoo.

Ei vuosia vaan vuosikymmeniä

Yrityksen ja sen vetäjän tärkein arvo on korkea laatu.

Hätinen oivalsi heti yrittäjyyden alussa, että IT-bisneksen pahin ongelma on uudelleen tekeminen. Kun asiakas on sijoittanut pari miljoonaa ohjelmiston kehittämiseen, koodaajat tunnustavat 18 kuukauden kuluttua tehneensä sutta, mutta haluaisivat tehdä sen uudestaan ja kokeilla uusinta teknologiaa. Ja taas kuluu rahaa.

– Kestävä kehitys on ideologiamme. Koetamme välttää viimeiseen asti, että tekisimme uudestaan sen, jonka olemme jo tehneet. Laadukkaasti tekeminen säästää ympäristöä, koodaajien aikaa ja asiakkaiden rahoja, Hätinen selvittää.

Hätinen on ollut itse tekemässä järjestelmää, joka toimii yhä 15 vuoden jälkeen.

– Muiden firmojen mielestä koodi kestää kolme–viisi vuotta, meidän mielestämme se voi kestää vuosikymmeniä.

Laatua varmistetaan automaattitesteillä. Puolet työajasta voi mennä testaukseen. Kun bugi löytyy, kirjoitetaan testi.

Laatuun liittyvät olennaisesti taito ja jatkuva oppiminen.

– Mitä monipuolisempi työntekijöiden osaaminen on, sen parempi. Arvojamme on, että joka päivä pitäisi oppia jotakin uutta – mielellään alueelta, jota ei tunne ennestään, Hätinen kertoo.

Yrityksessä se näkyy niin, että koodausta tehdään työpareittain, ja pareja vaihdetaan päivittäin. Näin 20 vuotta java-ohjelmointikieltä koodannut seniori ja uuden teknologian juniori oppivat toisiltaan.

– Kun koodaajat istuvat alle metrin päässä toisistaan, he alkavat puhua toisilleen. Mitä enemmän ohjelmatuotannossa on kommunikaatiota, sen parempi. Siksi suurin osa työntekijöistä työskentelee asiakkaan luona, jolloin palaute on nopeampaa, Hätinen kertoo.

Palaute on yksi firman ydinarvoista. Sykli ideasta tuotantoon on parhaimmillaan vain 24 tuntia.

Toimitusjohtaja pitää työntekijöistä huolta ja sitouttaa heitä

Antti Hätinen alkoi koodata seitsenvuotiaana. Hän on niitä, jotka 1980-luvulla kopioivat Mikrobitti-lehdestä koodirimpsua voidakseen pelata pelejä ja julkaisi omiakin pelejä.

Nyt Hätisen yrityksessä sekä kehitetään esports-pelejä että sponsoroidaan huippupelaajia. Myös oma koodaajatiimi on menestynyt Assemblyssä.

Hätinen on työllistänyt vuosien aikana kymmeniä alan opiskelijoita ja harjoittelijoita, jota kautta moni on päätynyt vakituiseksi työntekijäksi. Tällä hetkellä harjoittelijoita on parikymmentä.

Toimitusjohtaja pitää huolta työntekijöistään niin, että jakaa joka kuukausi 20–40 prosenttia katteesta palkan päälle, järjestää peli-iltoja ja hankki äsken toimiston terassille paljun. Yrityksen startup-projektien kehittämiseen Hätinen sitouttaa osakkeilla.

Säännöllisellä kuntoilulla voi nostaa palkkaa 90 euroa kuussa. Koodaajien seinältä löytyy niin leuanveto- kuin punnerrushaastelista.

Mielessä kasvun unelma

Hätinen myöntää tekevänsä pitkää päivää.

– Vaimo sanoo, että jos en ole vastaamassa työntekijöiden viesteihin chatissä tai slackissä, olen korjaamassa jotakin palvelinta. Toisaalta tämä on elämäntapa ja harrastus, Hätinen tietää.

Hänen unelmansa on kasvattaa edelleen yritystä. Yhden–kahden vuoden päästä työntekijöitä voi olla jo noin 150 henkeä.

– Kun on toista sataa osaavaa full stack -kehittäjää, sitten vain maailma on rajana sille, mitä pystymme tekemään, kun saamme jonkin tuotteistamme lentämään. Silloin voidaan kasvaa Silicon Valleyn vauhtia: 10 prosenttia viikossa.

Hätisestä on hienoa, että hän saa Akavan yrittäjäpalkinnon kautta tunnustusta työntekijäjärjestöltä.

  • Teksti: Eija Kallioniemi
  • Kuva: Ritva Siikamäki

Antti Hätinen

  • PHZ Full Stack Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2008
  • 40-vuotias hyvinkääläinen kolmen lapsen isä, naimisissa
  • Tietoliikennetekniikan diplomi-insinööri (Aalto-yliopisto) sekä ohjelmistotuotantoa ja käyttöliittymäsuunnittelua opiskellut filosofian maisteri (Helsingin yliopisto)
  • Tekniikan akateemiset TEK:in jäsen, TEK teki ehdotuksten palkinnosta
  • Pelaa vapaa-ajalla esports-pelejä ja suunnittelee paluuta harrastajajousiampujaksi.
  • Yrityksen virallinen nimi, Pharazon Ab, on Hätisen chattinimi, joka puolestaan on J. R.R. Tolkienin tarustossa Keski-Maan kuningas. Yrityksen tietokoneet on nimetty Keski-Maan paikannimien mukaan.