Sosiaalityöntekijä & kouluterveydenhoitaja: Koronakevään satoa ryhdytään korjaamaan syksyllä

Sosiaalityöntekijä valmistautuu asiakasmäärien kasvuun. Kouluterveydenhoitaja näki läheltä etäopetukseen siirtyneiden nuorten ahdistuksen.

29.5.2020

Maaliskuun 2020  puolivälissä sosiaalityöntekijä Anni Pihlaja havaitsi, ettei kännykkä piippaa normaaliin tahtiin. Pian syy selvisi: kouluilta ei enää tullut ilmoituksia lasten ongelmista, kun opettajien ja kouluterveydenhuollon kontakti oppilaisiin katkesi kertarysäyksellä koronan suljettua koulujen ovet.

– Lastensuojeluilmoituksia alkoi taas tulla, kun opettajat saivat etäopetuksen toimimaan ja pystyivät havainnoimaan poissaoloja sekä muita lasten hädästä kertovia signaaleja, kertoo Itä-Vantaan lastensuojelussa työskentelevä Pihlaja.

Hänen tehtävänsä on auttaa perheitä saamaan arki raiteilleen niin, että lapsen on hyvä kasvaa omassa kodissaan.

 

Sosiaalityöntekijä Anni Pihlaja tukee perheitä ja lapsia Itä-Vantaalla.

 

Lastensuojelussa normiarki

Toukokuun lopulla Pihlaja arvioi koronan vaikutuksia työhönsä ja toteaa, että poikkeustilasta huolimatta lastensuojelupalvelut rullaavat normaaliin tapaan. Apua on pystytty antamaan tarpeen mukaan ainakin Itä-Vantaalla.

– Yksi esimerkki on tilanne, jossa jo aiemmin heikosti jaksavan äidin tai isän toleranssi joutuu koville, kun kaikki ovat kotona ympäri vuorokauden ja lapsilla saattaa olla erityispiirteitä ja haastavaa käytöstä. Tarvittaessa lapsia on sijoitettu kodin ulkopuolelle, kuten ennenkin.

Samalla kun Pihlaja kertoo ongelmien kärjistymisestä koronakevään aikana, hän huomauttaa, ettei kokonaiskuva ole pelkästään synkkä.

– Monet perheet voivat aiempaa paremmin, kun on tullut lisää yhdessäoloa. Eikä etäopetus pelkästään huolenaihe ole, sillä jotkut neuropsykiatrisista erityispiirteistä kärsivät lapset ovat saaneet kotona keskittymisrauhan, kun ympärillä ei ole luokkahuoneelle tyypillistä ärsykehälyä.

Supistukset näkyvät syksyllä

Pihlaja arvelee, että koronan vaikutukset alkavat näkyä lastensuojelussa kesän mittaan ja syksyllä. Hän viittaa ennaltaehkäisevien palvelujen useiden viikkojen mittaiseen supistamiseen keväällä. Vantaalla on supistettu muun muassa nuoriso- ja päihdetyötä.

– Palveluja on siirretty verkkoon, mutta on selvä, ettei chat-keskustelu täysin korvaa kasvokkain tapaamista. Koronan pelossa ennaltaehkäiseviä palveluja ollaan myös jätetty käyttämättä, vaikka niitä olisi ollut tarjolla.

Pihlajalla ei toistaiseksi ole tietoa, miten Vantaan kaupunki aikoo vastata mahdolliseen lastensuojelupalvelujen kysynnän kasvuun lähikuukausina.

Terveydenhoitaja ryhtyi soittelemaan

Lukuvuoden viimeiset viikot ovat suurten tunnustusten aikaa terveydenhoitaja Soile Tanskalle, joka on huolehtinut yläasteikäisten ja lukiolaisten hyvinvoinnista parinkymmenen vuoden ajan. Loman kynnyksellä nuoret kertovat kipeimmistä huolistaan, sillä kaikille kesä ei tarkoita pelkkää aurinkoa vaan monille myös yksinäisyyttä ja masennusta.

 

Soile Tanska työskentelee terveydenhoitajana Töölön yhteiskoulussa Helsingissä.

 

– Syömishäiriöt, itsetuhoiset ajatukset, kiusaaminen – kouluvuoden aikana mieltä painanut paha olo nousee keväällä pintaan.

Tanskan työhön koronan aiheuttama etäopiskelu toi uusia ulottuvuuksia, kun ”terkkarin” ovi ei käynyt tavalliseen tapaan ahkerasti.

– Aloin soitella erityisesti heille, joiden pärjäämisestä olin huolissani. Onneksi pystyin järjestämään kahdenkeskisiä tapaamisia, korona-ajan turvaohjeita noudattaen.

Tanska sai kuulla huolia niin unirytmin sekoittumisesta kuin kodin ilmapiiriin tai tulevaisuuteen liittyvistä peloista. Monille etäopiskelu merkitsi turhautunutta pänttäämistä ja kalvavaa stressiä. Hän viittaa koulunsa kyselyyn, jonka mukaan 68 prosenttia etäkoululaisista tunsi menettäneensä elämänsä hallinnan, ”kun kaikki karkaa käsistä”.

Puolet vastaajista kuvaili masennusoireita ja jatkuvaa väsymystä.

Koronakevät vei voimat

– Eivät kaikki aikuisetkaan osaa johtaa itseään ja suunnata voimavarojaan järkevästi, joten olisi kohtuutonta edellyttää sellaisia kykyjä kasvuikäisiltä. On selvä, että tämän kevään jälkeen nuoret ovat tosi poikki.

Sydän syrjällään Tanska pohtii tulevaa syksyä. Hän toivoo, että nuoret pääsisivät jatko-opintoihin suunnitelmiensa mukaan, ja ettei poikkeuskevät jättäisi pysyviä vaurioita nuorten elämään.

– Itselleni odotan tavanomaista vilkkaampaa syksyä, kun nuoret ilmestyvät ovelleni huolineen, ja samalla on purettava kevään rästitöitä, muun muassa rokotuksia ja terveystarkastuksia.

 

Teksti: Paula Launonen

Kuvat: Ida Pimenoff (kuvituskuva), Paula Launonen (Anni Pihlaja ja Soile Tanska)

Lue lisää aiheesta