Tuore Akava Works -talousennuste: Kasvun lähteet uupuvat

Suomen talouden kasvuarviota on alennettu 0,5 prosenttiyksikköä sekä vuodelle 2023 että 2024. Ennuste ”Uupuu” olettaa, että Suomen bruttokansantuote supistuu kuluvan vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Kokonaiskysyntä vähenee laajasti viime vuodesta. Työllisyys laskee hieman vuoden 2023 loppua kohden ja työttömyys nousee hienoisesti 7 prosentin yläpuolelle.

13.6.2023

– Kasvun ajurit ovat kateissa, kun yksityinen kulutus, investoinnit ja vienti vähenevät. Korkojen nousu, kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen ja asuntomarkkinoiden jäätyminen ovat huono yhdistelmä talouden kannalta, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Kotitalouksien ahdinko iskee asuntomarkkinoille ja rakentamiseen

Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 ennustettua enemmän, keskimäärin yli 7 prosenttia. Tammi–huhtikuussa 2023 hinnat nousivat 8,3 prosentin vauhtia, vaikka esimerkiksi polttoaineiden ja yleisemminkin energian hinnat laskivat selvästi.

– Kotitaloudet ovat kohdanneet täysin uuden tilanteen. Palkkojen nousu ei ole pysynyt mukana hintojen nousun vauhdissa. Reaalipalkat ovat laskeneet jyrkästi ja painuneet tasolle, jolla ne olivat jo vuosia sitten. Kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen ja korkojen nousu jäähdyttävät yksityisen kulutuksen. Asuntolainojen kohonneet korot aiheuttavat harmaita hiuksia kotitalouksille, Sorjonen jatkaa.

Hintojen ja korkojen nousu on saanut suomalaiset lykkäämään asunnon ostamista ja vaihtamista. Uusia asuntolainoja nostettiin vuoden 2022 viimeisellä ja vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 38 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Määrä on pienin vuoden 2003 jälkeen. Uusien asuntojen kauppamäärät vähentyivät tammi–toukokuussa peräti yli 70 prosenttia vuodentakaisesta.

– Asuntokaupan romahtaminen, asuntosijoittajien kysynnän hiipuminen, uudiskohteiden heikko menekki ja hintojen kääntyminen laskuun ovat muuttaneet rakentamisen näkymät paljon arvaamattomammiksi. Vaarana on uudistuotannon ennakoitua jyrkempi ja holtittomampi alamäki sekä alan työllisyyden heikentyminen, Sorjonen toteaa.

Investoinneissa epävarmuutta, TKI-verokannustimesta vauhtia

Kone- ja laiteinvestoinnit supistuivat selvästi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Epävarmassa taloustilanteessa on matala kynnys lykätä uusia investointeja. Ennuste arvioi kone- ja laiteinvestointien supistuvan niukasti tänä vuonna ja kasvavan vuonna 2024.

– Myönteistä on, että erityisesti TKI-investoinnit ovat kasvaneet verraten vahvasti viime aikoina. Arvioimme niiden kasvun jatkuvan ennustevuosina ripeänä, sillä sitä vauhdittavat vihreän siirtymän eteneminen, julkisen sektorin kasvavat panostukset ja uusi TKI-investointien verokannustin sitä mukaa, kun se opitaan tuntemaan, Sorjonen sanoo.

Työllisyys heikkenee ja työttömyys kohoaa – mutta vain vähän

Työmarkkinat ovat kestäneet yllättävän vahvana. Työllisyysaste on pysytellyt 74 prosentin tuntumassa ja työttömyysaste on jopa laskenut viime kuukausina.

– Arvioimme, että työllisyys laskee hieman loppuvuoden aikana ja työttömyys nousee hienoisesti 7 prosentin yläpuolelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa etenkin alle vuoden jatkuneen työttömyyden kohoaminen näkyy jo selvästi, mikä on huolestuttavaa, Sorjonen sanoo.

Tuore Akava Works -talousennuste perustuu tietoihin, jotka ovat olleet käytettävissä 9. kesäkuuta 2023 mennessä. Neuvottelut uuden hallituksen ohjelmasta olivat tuolloin kesken. Ennuste ei ota huomioon mahdollisia tulevia politiikkamuutoksia tai rakenteellisia uudistuksia.

Tutustu ennusteeseen osoitteessa https://akavaworks.fi/julkaisut/ennusteet/talousennuste-6-2023-uupuu/

Yhteyshenkilöt

pääekonomisti Pasi Sorjonen
Puh. +358505575271

viestintäjohtaja Jyrki Kemppainen
Puh. +358405597196