Agronomiliitto: Valtion talousarvio kiristää ja keventää

Petteri Orpon hallituksen ensimmäinen talousarvio toteuttaa ohjelmansa tavoitteita.

21.9.2023

Se leikkaa voimakkaalla otteella sosiaaliturvaa ja pyrkii viemään monia työelämäreformeja läpi. Talouden taantuman edessä hallitus kuitenkin tunnustaa suhdanteiden merkityksen ja hieman lykkää kovimpia toimiaan. Toisaalta tuloverotus kevenee erityisesti paremmin ansaitsevissa tuloluokissa.

Luonnonvara- ja ruoka-aloille suunnataan osana tutkimuspanostuksia kasvurahoitusta. Määrät ovat vaatimattomia ja taistelu käydään yritysten ja tutkimuslaitosten kesken. Ennakkotiedot kertovat yritysmaailman pärjäävän yliopistoja ja sektoritutkimusta paremmin. Ruoka-alan kasvustrategiaa lähdetään luomaan siten, että viennin osuus korostuisi. Erillistä koulutus- tai tutkimuspanostusta ei erikseen mainita.

Positiivista on, että monin tavoin kuormittunut Ruokavirasto saa lisärahoitusta. Se ei vielä ratkaise viraston ongelmia mutta helpottaa erityisesti kasvaneen eläintautipaineen työkuormaa. Agronomiliitto on silti huolissaan valion sektorihallinnon jatkuvuudesta. Tuottavuusohjelma kurittaa lähes kymmenen prosentin leikkaustavoitteella, kun samaan aikaan valmistelu- ja toimeenpanotehtävä lisääntyvät.

Työelämäreformien suhteen liitto varautuu muiden akavalaisten kumppaniensa tavoin sekä etujaan ajavaan toimintaan että neuvottelemaan muutoksista. Meneillään on erittäin merkittävä työelämän sopimuskulttuurin muutos, joka voi johtaa hyvin yksipuoliseen työpaikkakulttuuriin.

Alkuperäinen tiedote julkaistu 20.9. kello 16.03.