Akavan Erityisalat: Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön leikkaussuunnitelma peruttava

Hallituksen on peruttava taiteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön kaavaillut leikkaukset. On kohtuutonta rangaista suomalaisten hyvinvointia turvaavia aloja rahapelituottojen vähenemisestä. Vaadimme nopeasti eettistä kokonaisuudistusta Veikkaus-kysymykseen, Akavan Erityisalat sanoo.

13.10.2021

Hallitus on kohdentamassa ensi vuonna 43 miljoonan euron säästöt opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle taiteeseen ja kulttuuriin, liikuntaan ja urheiluun sekä nuorisotyöhön ja tieteeseen. Lekkaukset liittyvät rahapelituottojen vähenemään.

Akavan Erityisalat vaatii, että leikkaukset on peruttava ja että hallitusohjelman rahapelituottojen vähenemän kompensaatiokirjauksesta pidetään kiinni.

– On kohtuutonta rangaista hyvinvointia ja elinvoimaa turvaavaa kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatyötä siitä, että pelituotot vähenevät. Kytkös on eettisesti arveluttava, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

– Leikkauksilla olisi myös vakavia työllisyysvaikutuksia aloilla, joiden työntekijöitä jo koronapandemia on armottomasti kurittanut, Luomanmäki sanoo.

– Kannatamme mallia, jossa Veikkauksen rahapelituotot siirretään vuoden 2024 alusta kokonaisuudessaan valtion yleisiin budjettivaroihin ja nykyiset edunsaajat siirretään kehysbudjetointiin. Tätä mallia on kannattanut aikanaan myös neljän ministeriön toimeksiannosta asiaa pohtinut työryhmä.

Kokonaisuudistuksen lisäksi on huolehdittava Veikkauksen edunsaajien vuosien 2022-2023 rahoituksesta. Akavan Erityisalat vetoaa maan hallitukseen, että hallitusohjelman arpajaislakia koskevasta kompensaatiokirjauksesta pidetään kiinni.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, puh 040 700 7800, Akavan Erityisalat

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 12.10.2021.