AKI-liitot: AKI-liitot palaa uudella nimellään juurilleen

Kirkon akateemiset AKI on nyt AKI-liitot ry. AKI-liittojen valtuusto päätti nimenmuutoksesta marraskuussa 2020, ja Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt nimen merkittäväksi yhdistysrekisteriin.

26.1.2021

– Uudella nimellä haluamme palata juurillemme ja korostaa, että AKI-liitot on ensisijaisesti jäsenliittojensa yhteisö, sanoo AKI-liittojen puheenjohtaja Minna Raassina.

Nimenmuutoksella AKI-liitot haluaa viestittää olevansa kaikkien jäsentensä asialla näiden työpaikasta riippumatta. Aikaisempi nimi, Kirkon akateemiset – Kyrkans akademiker AKI r.y., on ollut käytössä vuodesta 2012.

– Aikaisempi nimemme johti ajattelemaan, että AKIn jäsenet olisivat vain kirkon palveluksessa. Vaikka kirkko onkin meillä iso sopimusala, AKI-liittojen jäseniä työskentelee laajasti yhteiskunnan eri sektoreilla valtiolla, kunnissa, järjestöissä, yrityksissä ja yrittäjinä, AKI-liittojen toiminnanjohtaja Jussi Junni selventää.

AKI-liittojen perustamisasiakirjan allekirjoittivat 25.1.2001 Diakoniatyöntekijöiden Liitto, Suomen Kanttori-urkuriliitto ja Suomen kirkon pappisliitto. Vuoden 2005 alusta alkaen AKI on toiminut Kanttori-urkuriliiton ja Pappisliiton yhteisenä työmarkkinajärjestönä. Vuodesta 2017 liittoja on ollut jälleen kolme, kun mukaan liittyi tuolloin perustettu Suomen teologiliitto.

Maanantaina 25.1.2021 on kulunut siis tasan 20 vuotta siitä, kun AKI-liitot perustettiin, tuolloin nimellä Akavan kirkolliset ammattiliitot – Kyrkliga fackförbund inom Akava r.y.

– Valtuustomme päätti 20-vuotispäivänämme merkittävästä hallintouudistuksesta, jolla varustaudumme tulevaisuuteen, jossa resurssit ovat vähäisemmät ja jossa toiminnalta edellytetään aiempaa suurempaa tehokkuutta, Raassina kertoo.

Seurakuntayhtymistä tutusta kahden vaalin mallista luovutaan vuoden 2022 alusta lukien. Jatkossa AKI-yhteisössä käydään vain yksi vaali, jossa valitaan valtuutetut Kanttori-urkuriliiton ja Pappisliiton valtuustoihin. Teologiliitossa ylimpänä päättävänä elimenä on jatkossakin vuosikokous. AKI-liittojen asioista päättävät AKIn jäsenliittojen valitsemat edustajat yhdessä.

Myös AKI-liittojen logo on päivitetty vastaamaan uutta brändiä. AKIn uudet verkkosivut julkaistaan myöhemmin keväällä ja ne ilmentävät uudistettua visuaalista ilmettä.

Lisätietoja:
Minna Raassina, puheenjohtaja, 044 7768 060, minna.raassina@evl.fi
Jussi Junni, toiminnanjohtaja, 044 744 7041, jussi.junni@akiliitot.fi

AKI-liitot ry on Akavaan kuuluva työmarkkinajärjestö, jonka jäsenliitot, Suomen Kanttori-urkuriliitto, Suomen kirkon pappisliitto ja Suomen teologiliitto, edustavat 5 100 pappia, kanttoria, teologia sekä teologian ja kirkkomusiikin opiskelijaa.

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 25.1.2021.