Insinööriliitto: Palkat eivät saa jäädä työajan varjoon

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa on kyettävä kuromaan teollisuuden asiantuntijoiden palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

1.11.2019

– Etenkin suunnittelualalla meille käy vain sellainen ratkaisu, joka täyttää merkittävästi vuosien aikana syntynyttä palkkakuoppaa umpeen. Suunnittelualalla palkkojen jälkeenjääneisyys on räikeintä, ero on vähintään viisisataa euroa kuukaudessa verrattuna asiakasyrityksissä samaa työtä tekeviin, Salo sanoo.

Hän painottaa, että työaikaan liittyvät kysymykset eivät suinkaan ole neuvottelukierroksella vailla merkitystä. Salo muistuttaa YTN-liittojen jäsenten tekevän jo nyt paljon enemmän töitä kuin heidän sopimuksensa edellyttävät. Etenkin asiantuntijatyössä työ- ja vapaa-ajan raja on myös hämärtynyt.

– Työaika on tärkeää, mutta palkat eivät saa neuvottelupöydässä jäädä sen tosiasian alle, että useilla teollisuuden aloilla suomalaisten asiantuntijoiden palkat ovat kansainvälisissä palkkavertailuissa jääneet pahasti jälkeen. Minä en suinkaan ole ainoa, joka on viime aikoina todistanut voimallisesti suomalaisen insinöörin olevan halpa, hän sanoo.

Salon mukaan monissa teollisuuden yrityksissä on jo vuosien ajan tehty kovaa tulosta ilman, että se näkyy tuloksen tekijöiden palkoissa. Hän perää asiaan tuntuvaa korjausta tällä neuvottelukierroksella.

– Pitää myös ottaa huomioon, että YTN ja Tietoala ovat yhdessä yli 170 000 palkansaajalla Teknologiateollisuus ry:n suurin sopimuskumppani, suurempi kuin muut työntekijäryhmät sopimuksineen yhteensä.

– YTN:llä on ylempien toimihenkilöiden sopimukset Teknologiateollisuus ry:n kanssa teknologiateollisuuden sopimuksen lisäksi suunnittelu- ja konsulttialalla sekä tietotekniikan palvelualalla. Insinööriliitto käyttää tämän joukon voimaa tavoitteidemme saavuttamiseksi, sillä jokainen ala tekee omat sopimuksensa, kuten työnantaja on aikanaan keskitetyistä ratkaisuista luopuessaan halunnut, Salo toteaa.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 30.10.2019.