Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: Hallitus toistamassa perusopetuksessa tehtyjä virheitä nyt myös päiväkodeissa – lapset jäävät ilman riittävää tukea, jos riihestä ei saada lisää rahaa

OAJ vaatii Marinin hallitukselta 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta varhaiskasvatukseen, jotta riittävä tuki voidaan lainsäädännöllä varmistaa jokaiselle lapselle päiväkodeissa. Varhaiskasvatuslakiin ollaan syksyllä säätämässä samankaltainen kolmiportainen tuki, joka perusopetuksessa on toteutunut heikosti.

25.8.2021

OAJ:n mielestä varhaiskasvatuslain uudistukseen varattu 15 miljoonaa euroa vuodessa ei missään nimessä riitä takaamaan lapsille näiden tarvitsemaa tukea. Tukea tarvitsevalle lapselle kuuluu aina erityisopettajan antama opetus, minkä vuoksi varhaiskasvatuksen erityisopettajia on oltava yksi sataa lasta kohden.

– Nyt ollaan toistamassa täsmälleen samaa virhettä, joka tehtiin perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta säädettäessä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kummastelee.

Lisäksi opettajapula päiväkodeissa on huutava, minkä vuoksi tarvitaan kolmen miljoonan euron lisärahoitus varhaiskasvatuksen opettajien opiskelijapaikkamäärän kasvattamiseen.

Opettajamitoitus hallituksen agendalle

OAJ vaatii lisäksi hallitusta lunastamaan lupaukset opettajamitoitusten selvittämisestä. Lakiin pitää saada kirjaus siitä, kuinka monta oppilasta voi olla yhtä opettajaa ja opinto-ohjaajaa kohti yksilöllisen tuen varmistamiseksi.

– Hallitus säätää kyllä hoitajamitoitusta ja opiskeluhuoltoon mitoituksia, mutta opettajien osalta olemme saaneet vain kauniita puheita, eikä edes asian perusteellista selvittämistä ole saatu alulle. Vaalilupaukset on lunastettava nyt, jyrisee Luukkainen.

Historiallinen oppivelvollisuusuudistus on vietävä loppuun vahvistamalla oppimisen tukea kaikilla koulutusasteilla. Toiselle asteelle on säädettävä pikaisesti oikeus tukiopetukseen ja ammatilliseen koulutukseen oikeus osa-aikaiseen erityisopetukseen. Rahaa näihin tarvitaan noin 10 miljoonaa euroa.

Koronasta toipuminen vaatii panostuksia koulutukseen

Koronaepidemian jälkihoitoon on jatkossakin osoitettava riittävästi rahaa. Tarve oppimisvajeiden korjaamiseen jatkuu pitkälle tulevaisuuteen ja koskettaa kaikkia koulutusasteita.

Kasvavan työvoimapulan ja kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan aikuisten massiivista uudelleenkouluttamista, minkä vuoksi OAJ esittää jatkuvan oppimisen rahoituksen pitämistä edellisvuosien tasolla. Koulutuksen järjestäjille niin toisella asteella kuin korkea-asteellakin on annettava taloudelliset mahdollisuudet jatkuvan oppimisen tehtävän toteuttamiseen.

OAJ odottaa budjettiriihestä konkreettisia päätöksiä myös korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan resursseista. Suoraviivaisin ja kestävin tapa olisi vahvistaa korkeakoulujen perusrahoitusta. TKI-toiminnan rahoitusta on osoitettava yliopistojen lisäksi myös ammattikorkeakouluille ja oppilaitoksille.

OAJ ei hyväksy tieteestä leikkaamista ja vaatii, että akatemiarahoituksen kaavailtu leikkaus on peruttava. Lisää järjestöjen yhteisessä kannanotossa.

Yhteyshenkilöt:
Olli Luukkainen
Puheenjohtaja
OAJ
Puh: +358 500 652 872
olli.luukkainen@oaj.fi

Risto-Matti Alanko
Koulutuspolitiikan asiantuntija
OAJ
Puh: +358 44 360 2636
risto-matti.alanko@oaj.fi