Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden

Opetusalan Ammattijärjestö ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

6.5.2024

OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimen laillisuuden ja haastaa Sivistan ohjeistuksen mukaan toimivat työnantajat käräjäoikeuteen.

– Katsomme, että Sivistan painostustoimi rajoittaa vakavasti ammatillista järjestäytymistä ja syrjii työntekijöitä liittoon kuulumisen perusteella. Toimenpide kohdistuu yksittäisiin ammattiliittojen jäseniin. OAJ:n kevätvaltuusto on koolla ensi viikolla, ja Sivista pyrkii näin toimien estämään vaaleilla valittujen valtuutettujen osallistumisen valtuuston kevätkokoukseen, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto katsoo.

Sivistysala Sivista ryhtyi painostustoimiin, kun alan ammattiliitot ilmoittivat lakkouhkasta. Lakkoihin jouduttiin, koska neuvotellen ei syntynyt palkkaratkaisua. Ensimmäinen lakko toteutui 23.–24.4. ja uusi, nelipäiväinen lakko uhkaa 13.–16.5. Sen piirissä on yli 2 000 yksityisten koulujen ja oppilaitosten työntekijää.
Sivista on jo aiemmin ilmoittanut keskeyttävänsä ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän sekä estävänsä liittojen jäsenten osallistumisen palkallisesti ja työajalla järjestö- ja luottamusmieskoulutukseen.

Sivistan tuorein päätös liittojen päättäviin elimiin osallistumisen rajoittamisesta on määräaikainen ja voimassa 30.6.2024 asti.

Osapuolet ovat hakeneet 9.4. lähtien hakeneet ratkaisua palkkakiistaan valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Sovittelija on jättänyt yhden sovintoehdotuksen, jonka OAJ 19.4. hylkäsi.

OAJ tavoittelee työn vaativuutta vastaavaa palkkaratkaisua, jolla varmistetaan kelpoisten opettajien pysyvyys yksityisellä opetusalalla. Sovittelu jatkuu tiiviisti alkuviikosta.

Sopimuksettomassa tilassa on noin 5 000 OAJ:n jäsentä yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa.

OAJ, JHL ja Jyty neuvottelevat Sivista kanssa myös ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksesta. Nämä neuvottelut ovat kesken. Lakot eivät koske ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia.

 

Yhteyshenkilöt

Katarina Murto
Puheenjohtaja
OAJ
Puh: +358 50 568 9188

katarina.murto@oaj.fi

Erkki Mustonen
Johtava lakimies OAJ
Puh: +358 40 566 6526

erkki.mustonen@oaj.fi

 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

 

_ _ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 6.5.2024 12.56