SAFAn kestävän kehityksen TunnustusPAANU arkkitehti Satu Huuhkalle

Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA) myöntää vuotuisen kestävän kehityksen TunnustusPAANUn arkkitehti Satu Huuhkalle rakentamisen kiertotalouden pioneerityöstä. Palkinto jaetaan 5.5.2023 Arkkitehtipäivillä Vantaalla.

8.5.2023

– Satu Huuhka näki kiertotalouden mahdollisuudet rakentamisessa ennen kuin moni muu Suomessa ja hän on tehnyt johdonmukaista työtä sen edistämiseksi jo toista vuosikymmentä, perustelee EKO-SAFAn puheenjohtaja Juha Päätalo palkinnon saajan valintaa.

– Juuri tällaisia edelläkävijöitä rakennusala tarvitsee, jotta voimme uskottavasti kohdata ilmastonmuutoksen haasteet.
Satu Huuhka työskentelee korjausrakentamisen tenure track -professorina Tampereen yliopistossa.

– Sain ensikosketuksen kiertotalouteen jo opiskelijana, kun professori Kari Salonen kysyi, mitä olin ajatellut lopputyön aiheeksi. Muistin tädiltä postissa saamani Helsingin Sanomien lehtileikkeen, jossa kerrottiin, miten Saksassa oli purettu DDR:n aikaisia betonielementtitaloja ja niiden elementtejä käytetty uudelleen. Halusin lähteä tutkimaan aihetta tarkemmin, Huuhka kertoo.

Rakentamisen kiertotaloudesta ei tuolloin vielä puhuttu. Kuvaavaa on, että vastaanotto diplomityön aiheeseen joiltakin vanhemmilta alalla toimivilta kollegoilta oli vähättelevä. Nyt, 15 vuotta myöhemmin, Huuhka ohjaa työssään Tampereen yliopistossa kiertotalousaiheisia lopputöitä ja johtaa omaa ReCET -tutkimusryhmäänsä sekä kahta kansainvälistä kiertotalouden tutkimushanketta.

Betonielementtien uudelleenkäyttö on tulevaisuutta

ReCreate-hanke tutkii betonielementtien uudelleenkäyttöä sekä teknisten ominaisuuksien lisäksi sitä, miten niiden irrotus ja uudelleenkäyttö voisi olla kannattavaa liiketoimintaa. Hanke syntyi Huuhkan aloitteesta ja Huuhka koordinoi sitä sekä kansainvälisesti että Suomessa.

– Suomen toisessa pilottikohteessa Tampereella uudelleenkäytettävät elementit irrotetaan purettavasta toimistotalosta. Suunnittelukokoukset ovat hienoja hetkiä, kaikki ovat niin innolla mukana. Siinä tuntuu, kuin pantaisiin ihan uusi vaihde silmään, Huuhka sanoo.

– Uskon, että kiertotalous on nyt todella lähdössä liikkeelle. Näen jo tulevaisuuden, jossa tehdaskunnostettuja betonielementtejä on varaston hyllyllä odottamassa uusia projekteja.

Toinen tutkimushanke – CIRCuIT – keskittyy kiertotalouden mukaisiin kaupunkeihin. Huuhka johtaa siinä korjausrakentamiseen keskittyvää tutkimusosuutta. Hänen ReCET-ryhmänsä tekee CIRCuITissa monipuolista tutkimusta eri kiertotalouden aiheista, kuten tiilien ja perinteisten puuikkunoiden uudelleenkäytöstä, rakennusten muuntojoustavuuden suunnittelusta ja kiertotaloudellisesta kaupunkisuunnittelusta.

 

Lisätietoja:

• Juha Päätalo, pj, Eko-SAFA, puh. 044 369 8873
• Satu Huuhka, puh. 050 300 9263

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon, jonka tarkoituksena on nostaa esiin hyviä esimerkkejä kestävän kehityksen toteuttamisesta rakennusalalla sekä lisätä keskustelua ekologisen rakentamisen tilasta. Tunnustus myönnetään yritykselle, yhteisölle tai yksityiselle henkilölle, joka toiminnallaan on edistänyt kestävän kehityksen toteutumista rakennetussa ympäristössä. Tunnustuksen saajan valitsee ehdotusten joukosta raati, jonka muodostavat kestävän kehityksen alaosaston EKO-SAFAn johtokunta sekä SAFAn hallituksen edustaja. TunnustusPAANU muutettiin vuonna 2014 kiertopalkinnoksi.

 

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 5.5.2023