Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia osallistuu Kohtuus kaikessa -mielenosoitukseen 18.11. Helsingissä

Työelämän tasa-arvo on vaarassa romuttua ja sosiaalialan työvoimapula pahentua, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia Suomen hallitusta. Sosiaaliturvan leikkaukset eivät säästä, vaan aiheuttavat lisäkustannuksia yhteiskunnalle.

17.11.2023

– Näin tulee käymään, jos hallitus heikentää työntekijöiden oikeuksia ja sosiaaliturvaa. Talentia ei tätä hyväksy. Kannustamme kaikkia Talentian jäseniä vapaa-ajallaan osallistumaan 18.11. Helsingissä Kohtuus kaikessa -mielenosoitukseen, jolla vastustetaan hallituksen heikennyksiä työelämään ja sosiaaliturvaan, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sosiaaliturvan leikkaukset johtavat köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymiseen. Heikoimmassa asemassa olevat joutuvat yhä suurempaan ahdinkoon ja sosiaaliset ongelmat yleistyvät. Tästä seuraa iso lasku yhteiskunnalle. Samalla sosiaalialan ammattilaisten työkuorma vain kasvaa.

Työelämän heikennykset ovat omiaan lisäämään epävarmuutta työmarkkinoilla sekä työntekijöiden huolta toimeentulosta.

– Tämä heijastuu myös sosiaalihuollon asiakkaisiin, kun alan ammattilaisten työhyvinvointi kärsii. Vientivetoinen työmarkkinamalli tulee tekemään mahdottomaksi mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaerojen purkamisen, Karsio sanoo.

Sosiaaliala ja varhaiskasvatus ovat pitkään kärsineet työvoimapulasta. Jos työntekijöiden jo valmiiksi iso työkuorma vain kasvaa ja samaan aikaan palkkakehitys jämähtää paikalleen, on selvää, että työvoimapula syvenee entisestään.

Tilannetta pahentaa hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Tuen avulla monet sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat voineet edetä urallaan, nostaa koulutustasoaan ja täydentää koulutustaan. Nyt tie on torpattu, ja tämä tulee vaikuttamaan työntekijöiden saatavuuteen.

Yhteyshenkilöt

Jenni Karsio
Puheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Puh: 044 541 5955

jenni.karsio@talentia.fi

 

Tietoja julkaisijasta

Talentia on akavalainen yli 26 000 korkeasti koulutetun sosiaalialan ammattilaisen ammattijärjestö. Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 17.11.2023 8.25