Suomen Arkkitehtiliitto: Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto 2023 päiväkoti Martta Wendelinille

Anna Herlin on valinnut vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Tuusulassa sijaitsevan päiväkoti Martta Wendelinin. AFKS Arkkitehtien suunnittelema puurakenteinen päiväkoti on erinomainen esimerkki siitä, miten rakentamisessa voidaan pyrkiä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Palkinnon myöntää kymmenettä kertaa Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA).

3.10.2023

Tulevaisuuteen katsovaa arkkitehtuuria

Palkinnon saajan valinnut Anna Herlin korosti valinnassaan kohteen kauaskantoisia vaikutuksia käyttäjiinsä, ympäristöön ja ilmastoon.

”Tuusulan kunta on osoittanut olevansa tulevien sukupolvien edunvalvojien etujoukoissa, tekemällä rohkeita päätöksiä käytöstä poistuneiden tilojen korvaamisessa. Päiväkoti Martta Wendelin on uudisrakennus, jota todella tarvittiin, ja joka on rakennettu varmasti sekä terveelliseksi että turvalliseksi”, Herlin sanoo.

”Päiväkodin lapsilähtöisyyden huomaa mittakaavojen yhteensovittamisesta: itse rakennus on valtavan suuri, mutta sisätiloissa kaikki on kuitenkin lapsen mittakaavassa. Pienryhmätilat on pilkottu turvallisen kokoisiin yksiköihin ja käsienpesupaikat löytyvät lapsen käsien korkeudelta. Valtava, luonnonmukainen ja monimuotoinen piha-alue täyttää lasten suurta ja tärkeää tarvetta juosta, hyppiä, ja kiipeillä. Martta Wendelin -päiväkoti on pieni pala tavoittelemisen arvoista tulevaisuutta tässä päivässä”, Anna Herlin arvioi.

Päiväkoti toimii hiilinieluna

Päiväkoti Martta Wendelin on kymmenelle lapsiryhmälle ja noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus, joka sijaitsee Tuusulanväylän lähellä. Taitavalla sijoittamisella on minimoitu meluhaitat ja liikenteen päästöt. Sisätilat on suunnattu etelään, kohti puistomaisemaa.

Päiväkoti Martta Wendelin, kuva Hannu Rytky.

Finalistikohteet valinnut esiraati korostaa arviossaan, että päiväkodin ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteiksi valittu CLT-massiivirakenne on käyttäjiensä terveyden ja turvallisuuden sekä rakennuksen hiilikädenjäljen kannalta erinomainen valinta. Se on myös omiaan vaimentamaan päiväkodin arjen melua.

Päiväkodin suunnittelusta vastasivat AFKS Arkkitehtien Jari Frondelius, joka toimi hankkeen pääsuunnittelijana, arkkitehdit Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä sekä projektiarkkitehdit Tommi Kantanen ja Mikko Liski. Pihan suunnittelusta vastasi toimistossa maisema-arkkitehti Soile Heikkinen ja sisustussuunnittelusta Kai van der Puij (sisustusarkkitehti).

”Palkinto tuntuu erityisen hyvältä kohdistuessaan arkiseen, yhteistä hyvää tuottavaan rakennukseen. Suunnittelemme toimistossamme pääasiassa kouluja ja päiväkoteja, joten päiväkoti Martta Wendelin edustaa meille työtä, jota teemme päivittäin”, kohteen pääsuunnittelija Jari Frondelius sanoo.

“On upeaa huomata, että oma arjen työpanos voidaan mieltää merkitykselliseksi ja jopa esikuvalliseksi teoksi.”

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2023 olivat päiväkoti Martta Wendelinin ohella Ajurien talli (Avarrus Arkkitehdit), Taidemuseo Chappe (JKMM arkkitehdit), Lauttasaaren kirkon peruskorjaus (Verstas Arkkitehdit) sekä Tanssin talo (JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit -työyhteenliittymä).

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto ja esiraati

Finalistikohteet valinneeseen esiraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Rainer Mahlamäki (pj), arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Harri Hautajärvi ja professori Jenni Reuter. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn entinen pääsihteeri Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä. Palkinnon tarkoituksena on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 Varsovassa sijaitsevalle Puolanjuutalaisten historian museolle, jonka on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

Lisätietoja

• Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt: Marika Luukkanen, 040 507 2173, marika@marikaluukkanen.com
• Esiraadin perustelut ja tarkemmat tiedot kohteista: https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi/

• Muut lisätiedot palkinnosta: esiraadin pj. Rainer Mahlamäki puh. 010 315 4311 / esiraadin sihteeri Paula Huotelin puh. 040 556 2827

Facebook: https://www.facebook.com/ARKFinlandia
Instagram: https://www.instagram.com/arkfinprize/
Twitter: https://twitter.com/ArkfinPrize
Youtube: https://www.youtube.com/@suomenarkkitehtiliitto

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta. Vuonna 1892 perustetun Suomen Arkkitehtiliiton jäseninä on noin 3 100 yliopistotason tutkinnon suorittanutta arkkitehtia. Lisäksi SAFAssa on noin 700 opiskelijajäsentä.

 

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 2.10. kello 17