Suomen Terveydenhoitajaliitto: Neuvolatoiminta täyttää tänä vuonna 100 vuotta – Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii juhlavuoden suojelijana

Kaikkien aikojen paras suomalainen keksintö – neuvolatoiminta – täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Terveydenhoitajien asiantuntija- ja edunvalvontajärjestönä Terveydenhoitajaliitto haluaa juhlistaa maailmallakin kiinnostusta herättänyttä neuvolatoimintaa monin eri tavoin.

28.1.2022

Neuvolan juhlavuosi näkyy monipuolisesti Terveydenhoitajaliiton viestinnässä, mm. liiton somekanavissa ja Terveydenhoitaja-lehdessä. Juhlavuosi huipentuu 6.10.2022 Tampere-talossa järjestettävään neuvolatyön juhlaseminaariin, joka pidetään valtakunnallisten Terveydenhoitajapäivien yhteydessä.

Juhlavuodessa ja neuvolatyön esiin tuomisessa on mukana myös keskeisiä neuvolatyöhön liittyviä yhteistyökumppaneita: Sosiaali- ja terveysministeriö, Lääkäriliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Väestöliitto, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla, Ensi- ja turvakotien liitto ja Suomen Hammaslääkäriliitto. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii juhlavuoden suojelijana.

Ensimmäinen neuvola perustettiin vuonna 1922 Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimesta Lastenlinnaan Helsinkiin. Siellä aloitettiin Arvo Ylpön johdolla äitikurssit ja valmistettiin myös äitiyspakkausta edeltäviä kiertokoreja vauvaperheille.

Neuvoloiden ansiosta imeväiskuolleisuus laski ja pikkulasten sekä äitien terveys parani huomattavasti. Terveyssisaret (nyk. terveydenhoitajat) ovat työskennelleet neuvoloissa alusta lähtien. Tänä päivänä terveydenhoitajat ovat neuvolatyön laaja-alaisia asiantuntijoita ja toimivat perhettä suunnittelevien, odottavien ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Neuvoloissa terveydenhoitajat tekevät merkityksellistä työtä perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja voimavarojen tukemiseksi. Terveydenhoitajat tavoittavat lähes kaikki raskaanolevat perheet, lapset ja lapsiperheet. Lähtökohtana on perheiden yksilöllinen kohtaaminen, ohjaaminen ja tukeminen. Palvelut ovat kynnyksettömiä ja asiakkaiden arvostamia. Neuvolan keskeisiä tehtäviä ovat perhesuunnitteluneuvonta, raskauden seuranta, lapsen kasvun ja kehityksen seuranta ja tukeminen, vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen, koko perheen terveyden ja turvallisuuden edistäminen sekä sairauksien ehkäisy ja oikea-aikaisen varhaisen tuen tarjoaminen sitä tarvitseville. Neuvolatyötä tehdään vastaanottojen lisäksi sähköisillä alustoilla ja kotikäynteinä.

Neuvolatyössä tärkeää on monialainen ja moniammatillinen yhteistyö. Terveydenhoitajien keskeisin yhteistyökumppani neuvoloissa on neuvolalääkäri.

#Neuvola100

Lisätiedot:

puheenjohtaja Tiina Mäenpää, puh. 044 542 0557 tai tiina.maenpaa@terveydenhoitajaliitto.fi

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry on ammattijärjestö, joka edistää terveydenhoitajien ja audionomien työmarkkinaedunvalvontaa sekä koulutuksellista, ammatillista ja yhteiskunnallista edunvalvontaa. Toimimme aktiivisesti terveyden edistämiseksi ja vaikutamme kannanotoilla ja aloitteilla työmarkkina-, koulutus- ja terveyspolitiikkaan. Terveydenhoitajaliitto kuuluu korkeasti koulutettujen Akavaan.