Suomen Terveydenhoitajaliitto: Terveydenhoitajakoulutus täyttää 100 vuotta ensi vuonna – Terveydenhoitaja on ainutlaatuinen, suomalainen ammatti, jota ei ole samanlaisena muualla maailmassa

Suomessa on järjestetty ensi vuonna jo 100 vuotta terveydenhoitajakoulutusta. Terveydenhoitajaliitto juhlistaa 100-vuotiasta terveydenhoitajakoulutusta koko ensi vuoden ajan.

18.9.2023

Terveydenhoitajakoulutuksen katsotaan virallisesti alkaneen, kun Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL järjesti vuonna 1924 ensimmäiset valtakunnalliset terveyssisarkurssit. Kursseille osallistujat olivat sairaanhoitajia. Jo vuonna 1923 silloiset maan johtavat terveydenhuollon asiantuntijat – mm. ylihoitaja Sophie Mannerheim, lääkäri Arvo Ylppö ja suomalaisen sairaanhoitoalan uranuurtaja, terveyssisar Venny Snellman alkoivat suunnitella terveyssisarkoulutusta. Venny Snellman johti terveyssisarkursseja aina vuoteen 1929 asti. Vuoden 1929 asetuksella lääkintöhallitus määrättiin terveyssisarkurssien järjestäjäksi.

Suomeen perustettiin vuonna 1932 valtion terveydenhuolto-opisto, jonka johtajattareksi nimettiin Tyyne Luoma. Ensimmäinen terveyssisarkurssi terveydenhuolto-opistossa alkoi 3.1.1933. Tyyne Luomasta tuli myöhemmin Terveydenhoitajaliiton perustaja (1938) ja Suomen ensimmäinen terveydenhuoltoneuvos (1961).

Tänä päivänä terveydenhoitajakoulutusta järjestetään 18 eri ammattikorkeakoulussa, 23 eri toimipisteessä. Koulutus on erittäin suosittu ja hakijoita on runsaasti joka vuosi. Terveydenhoitajista koulutetaan laaja-alaisia ja itsenäistä työtä tekeviä ennaltaehkäisevän työn, terveyden edistämisen ja kansanterveystyön asiantuntijoita, jotka työskentelevät hyvin eri-ikäisten asiakkaiden parissa mm. neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa, avovastaanotoilla ja seniorineuvoloissa. Terveydenhoitajia työskentelee myös mm. järjestöissä ja tutkimustyössä. Kaikki terveydenhoitajat ovat myös sairaanhoitajia.

Terveydenhoitajaliitto järjestää erilaisia juhlavuoteen liittyviä tapahtumia ympäri Suomen ensi vuoden aikana. Seuraa liiton sosiaalisen median kanavia ja verkkosivuja!

#TerveydenhoitajaKoulutus100

Lisätiedot

puheenjohtaja Kirsi Grym, p. 050 564 7300, kirsi.grym@terveydenhoitajaliitto.fi

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry on ammattijärjestö, joka edistää terveydenhoitajien ja audionomien työmarkkinaedunvalvontaa sekä koulutuksellista, ammatillista ja yhteiskunnallista edunvalvontaa. Toimimme aktiivisesti terveyden edistämiseksi ja vaikutamme kannanotoilla ja aloitteilla työmarkkina-, koulutus- ja terveyspolitiikkaan. Terveydenhoitajaliitto kuuluu korkeasti koulutettujen Akavaan.

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika: 15.9.2023, 15:15