Akavan liittokokous valitsee uuden puheenjohtajan 14. marraskuuta 2022. Nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder ilmoitti kesäkuussa 2022 jättävänsä tehtävänsä kesken kautensa, joka olisi jatkunut toukokuuhun 2024 asti. Uuden puheenjohtajan valitsevat Akavan 36 jäsenjärjestöä liittokokouksessa. Akavan puheenjohtajan toimikausi on neljä vuotta. Puheenjohtaja valitaan nyt kuitenkin lyhyemmälle kaudelle eli toukokuun 2024 liittokokoukseen asti.
Jokaisella Akavan jäsenjärjestöllä on mahdollisuus asettaa ehdokkaita Akavan puheenjohtajan tehtävään. Ehdokkaita voidaan esittää vielä marraskuun 14. päivä järjestettävässä kokouksessa. Jokainen jäsenjärjestö valmistelee ja tekee toimielimissään päätöksen, ketä ehdokasta se kannattaa puheenjohtajaksi.
Liittojen valitsemat liittokokousedustajat äänestävät puheenjohtajavaalissa ja käyttävät kokouksessa liittonsa äänimäärää, joka perustuu jäsenmäärään. Jotkut Akavan liitot ovat aiemmin kartoittaneet jäsentensä näkemyksiä jäsenkyselyllä ja niiden hallitus on käyttänyt kyselyn tuloksia päätöksentekonsa tukena. Yksittäinen akavalainen voi olla yhteydessä omaan liittoonsa puheenjohtajakysymyksessä.
Akavan puheenjohtaja edustaa Akavaa ja johtaa toimintaa
Akavan puheenjohtajan tehtävä on kokopäivätoiminen. Puheenjohtaja johtaa Akavan hallituksen työtä ja Akavan toimistoa. Hän on Akavan edustaja julkisuudessa sekä useissa työryhmissä. Akavan puheenjohtaja vastaa sidosryhmäsuhteista ja edunvalvontatoiminnasta. Puheenjohtaja on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja keskustelija. Hän edistää Akavan liittojen edunvalvontaa. Puheenjohtaja osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa järjestöissä.
Akavan hallitus päättää puheenjohtajan palvelussuhteen ehdoista. Akavan nykyisen puheenjohtajan Sture Fjäderin työvelvoite päättyy vuoden 2022 lopussa.
Avointa keskustelua painotuksista ja tulevasta toiminnasta
Akavan viestintä hoitaa puheenjohtajavaalista viestimisen hallituksessa päätetyllä tavalla. Akava järjestää kaksi paneelikeskustelua ennen puheenjohtajavaalia, joissa ehdokkaat voivat esittäytyä. Paneelit ovat 13. syyskuuta ja 8. marraskuuta. Keskustelut välitetään verkkolähetyksinä, joita kaikki kiinnostuneet voivat seurata. Niiden tarkat ajankohdat ja verkkolähetysten linkit ilmoitetaan tuonnempana. Ehdokkaat esitellään myös Akavalainen-verkkolehden artikkelein ja he kirjoittavat blogikirjoituksia Akavan sivustolle.
Paneeleissa keskustellaan muun muassa työmarkkinakeskusjärjestöjen asemasta ja työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä. Lisäksi pohditaan, miten Akavan liittojen jäsenten edunvalvontaa tulisi kehittää, miten nuoria saadaan kiinnostumaan ammattiliittojen toiminnasta ja osallistumaan siihen sekä millainen tehtävä työmarkkinajärjestöillä on nykyisten kriisien ratkaisemisessa (esimerkiksi korona, korkea inflaatio, energian hinnannousu). Keskustelussa on esillä lisäksi Akavan ja Akava-yhteisön toiminnan kehittäminen.