”Apua, miten minun tulevaisuudelleni käy?”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vastaa nuorten kysymyksiin tulevaisuudesta ja työmarkkinoista. Opiskelija Hannah Kjellman, 22, Yrkeshögskolan Novialta Vaasasta esittää oman kysymyksensä.

1.4.2020

”Työmarkkinoiden tulevaisuus näyttää juuri nyt todella synkältä. Minua huolestuttaa, miten minun käy valmistumisen jälkeen. Mitä voin odottaa työmarkkinoilta?”

Sture Fjäder vastaa

Kouluttautuminen kannattaa aina talouden epävarmuustekijöistä huolimatta. Koulutus on paras tae työttömyyttä vastaan. Tuoreimpien tilastojen mukaan pelkän perusasteen varassa olevien 25–64-vuotiaiden työllisyysaste on 55,4 prosenttia, toisen asteen suorittaneiden työllisyysaste on 75,3 prosenttia ja korkea-asteen suorittaneiden 86,3 prosenttia.

Jos tilannetta vertaa aiempaan vuonna 2008 alkaneeseen finanssikriisiin, tiedetään, että tuolloin kaikkien koulutusasteiden työllisyysaste laski. Lasku oli suurinta enintään perusasteen suorittaneiden ryhmässä. Myös toisen asteen suorittaneiden työllisyysaste oli vuonna 2018 matalampi kuin huippuvuonna 2008. Korkea-asteen suorittaneiden työllisyys on päinvastaisesti nykyään hieman korkeampi kuin finanssikriisin alkaessa.

Epidemia on toistaiseksi niin tuore ilmiö, että tilastotietoa sen vaikutuksista ei ole ehtinyt kertyä varsinkaan Euroopasta. Erilaisissa skenaarioissa pohditaan vaihtoehtoja, joissa koronavirus jyllää huhti–kesäkuussa, mutta saadaan sen jälkeen vähitellen kuriin. Kun näin jossain vaiheessa tapahtuu, epävarmuus väistyy ja talouden aktiviteetin odotetaan palaavan entiselleen.