”Apua, miten saamme kesätöitä?”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vastaa nuorten kysymyksiin tulevaisuudesta ja työmarkkinoista. Opiskelija Felice Hendersson, 20, Yrkeshögskolan Novialta Vaasasta esittää oman kysymyksensä.

1.4.2020

”Olin suunnitellut oman yrityksen perustamista, kun valmistun. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei edes kesätöitä ole helppo löytää. Miten tähän pitäisi suhtautua?”

Sture Fjäder vastaa

Koronakriisi on vienytyrityssektorimme yhtäkkiä suuriin ongelmiin. Monilla palvelualoilla kysyntä loppui muutamassa päivässä tyystin ja yritysten liikevaihdot romahtivat.

Koronan aiheuttaman talouskriisin takia moni opiskelija uhkaa jäädä ilman kesätyö- tai harjoittelupaikkaa. Jo sovitut kesätyöpaikat voivat peruuntua yllättäen jopa niin myöhään, ettei kesäopetuksen kursseilla välttämättä ole enää tilaa.

Opiskelijoiden kesäajan toimeentulo on turvattava koronatilanteen aiheuttamiin muutoksiin katsomatta. On myönteistä, että Kela on ilmoittanut​ joustoista koronan vuoksi. Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.

Koronakriisi on synnyttänyt myös uutta yritystoimintaa, jonka kannattavuudesta on mahdotonta sanoa vielä tarkemmin. Kun kriisi saadaan kuriin, tarvitaan Suomessa uusia yrityksiä talouden pyörien uudelleen käynnistämiseksi. Ei anneta periksi!