Työttömyyskassojen oltava palkansaajan ja yrittäjän turva jatkossakin

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on asettanut Työeläkevakuuttajat TELAn ekonomistin Mauri Kotamäen selvityshenkilöksi arvioimaan lokakuun 2018 loppuun mennessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan järjestelmää ja kehittämistarpeita. Toimeksiannon keskeisenä tarkoituksena on mitä ilmeisimmin selvittää nykyisen työttömyyskassoihin perustuvan järjestelmän korvaamista yleisellä työttömyysvakuutuksella. Näyttää vahvasti siltä, että toimeksiannon takana on vain Sipilän hallituksen kannatukseltaan selvästi pienin...

6.3.2018
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila on asettanut Työeläkevakuuttajat TELAn ekonomistin Mauri Kotamäen selvityshenkilöksi arvioimaan lokakuun 2018 loppuun mennessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan järjestelmää ja kehittämistarpeita. Toimeksiannon keskeisenä tarkoituksena on mitä ilmeisimmin selvittää nykyisen työttömyyskassoihin perustuvan järjestelmän korvaamista yleisellä työttömyysvakuutuksella.

Näyttää vahvasti siltä, että toimeksiannon takana on vain Sipilän hallituksen kannatukseltaan selvästi pienin ryhmä, siniset. Toimeksianto seurasi puolueen puheenjohtajan Sampo Terhon blogikirjoitusta, joka koski yleisen ansiosidonnaisen ansioturvan käyttöönottoa.

Työttömyyskassoihin perustuva ansiosidonnainen työttömyysturva on osoittanut toimivuutensa. Kassoihin kuuluu lähes 2 miljoonaa palkansaajaa. Kassoissa tunnetaan hyvin jäsenkunnan rakenne, ammatit, toimialat ja työehdot. Työttömyyskassan jäsenyys on vapaaehtoista.

Kassat ovat olleet ja ovat jatkossakin suurten muutosten edessä. Työttömyysturvaa on leikattu, paljon puhuttu aktiivimalli on käytössä ja tuleva maakuntauudistus lisää kassojen velvoitteita. Kansallisen tulorekisterin, digitalisaation ja yhdistelmävakuutuksen käyttöönotto tuovat merkittäviä haasteita. Työttömyysturvan toimeenpanijat tarvitsevat työrauhaa, ei veneenkeikuttajia.

Työttömyysturvauudistuksia pitää valmistella kolmikantaisesti, hyvässä vuorovaikutuksessa. Yleinen ansiosidonnainen työttömyysturva merkitsisi valtavaa muutosta. Ehdotus avaisi koko ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituskokonaisuuden.

Maan hallitus on käynnistänyt perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushankkeen, jota kutsutaan Toimi-hankkeeksi. Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelulle, joka ulottuu ensi vuoden alkupuolelle, on annettava hyvä työrauha.

Pekka Piispanen
Kirjoittaja on Akavan vaikuttamisesta vastaava johtaja

Lue lisää aiheesta