Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO: Kunta-alalle toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Akavalaisia asiantuntijoita ja esihenkilöitä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on julistanut koko kunta-alaa koskevan toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

14.4.2022

Nyt jo neljännen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja.

Maanantaina 18. huhtikuuta alkava, toistaiseksi voimassa oleva kielto koskee JUKOn osalta seuraavia sopimusaloja:
kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES
kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS
sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Myös JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet vastaavasta painostustoimesta. Edellinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina.

JUKOn kuntalakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tänään

JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tiistaina ja päättyvät keskiviikkona puoliltaöin. Lakot koskevat laajaa joukkoa JUKOn jäsenliittojen akavalaisia kuntatyöntekijöitä eri toimialoilta.

– Nämä ihmiset pyörittävät kuntien ja kuntalaisten arkea. Vuosikausia heidän ansiokehityksensä on jäänyt jälkeen yksityisestä sektorista. Se on epäreilua ja tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Jotta sopimuskiistaan löytyy ratkaisu, JUKOlle on tärkeää myös, että sovittelu turvaa jatkossa toimivan neuvottelujärjestelmän kuntiin ja hyvinvointialueille.

– Tulevaisuuden haasteet ovat kovia, eivätkä kuntapalkansaajat ja työnantajat tarvitse hajaannusta vaan yhtenäisyyttä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa.

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin sovittelulautakunta viime perjantaina. Lautakunnan puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Kevään lakkoaalloissa jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

Jos kunta-alan yli 420 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat eri puolilla Suomea koskevat yhteensä jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Rajaukset

  • Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle on rajattu kunta-alan sopimusten viranhaltijat.
  • Kiellon ulkopuolelle on rajattu myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.
  • Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Lisätiedot
JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) | 0500 652 872 | Twitter @OlliLuukkainen

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren | 040 568 2798 | Twitter @marialofg @JUKOry

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 12.4.2022.

Lue lisää aiheesta