Suomen Terveydenhoitajaliitto mukana yli 81 000 palkansaajan ja kymmenen kaupungin lakossa

Terveydenhoitajaliitto osallistuu tänään alkaneeseen akavalaisia asiantuntijoita ja esimiehiä edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kunta-alan lakkoon.

4.5.2022

Terveydenhoitajaliiton jäsenistä lakossa ovat Vantaan, Espoon ja Oulun kaupungilla työskentelevät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat.

– Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien osallistuminen lakkoon vaikuttaa merkittävästi Vantaan, Espoon ja Oulun ennaltaehkäisevien terveydenhuollon palvelujen toteutumiseen. Monia lakisääteisiä määräaikaistarkastuksia ja toimenpiteitä on valitettavasti jouduttu peruuttamaan ja siirtämään myöhempään ajankohtaan. Monille koululaisille ja opiskelijoille tuttu terveydenhoitaja ei lakon aikana ole tavattavissa ja avuksi, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

Viikon kestävä, 9. toukokuuta päättyvä lakko alkoi tänään kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa sekä Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakon piirissä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa, kun myös ammattiliitot JHL ja Jyty lakkoilevat JUKOn kanssa samaan aikaan samoilla paikkakunnilla. Lakko onkin ennennäkemättömän laaja, sillä lakossa on jopa joka viides kuntien 425 000 palkansaajasta.

Tiina Mäenpää painottaa, että poikkeuksellisen laajoilla lakoilla pyritään vauhdittamaan kunta-alan sopimuskiistan ratkaisua.

– Nyt on vihdoin vakavasti huomioitava terveydenhoitajien, audionomien sekä esihenkilöiden palkan ja tehtävän vaativuuden räikeä epäsuhta. Pitkäjänteisellä, useampivuotisella palkkaohjelmalla on korotettava nimenomaan vaativaa asiantuntijatyötä ja esihenkilötyötä tekevien palkkoja. Myös työajalla tapahtuvan ns. ripeän ruokailun mahdollistaminen on tärkeä tavoite. Tällöin muun muassa kouluterveydenhoitajat olisivat kouluilla oppilaiden tavoitettavissa koko koulupäivän ajan.

Useissa akavalaisissa kunta-alan asiantuntija- ja esimiestehtävissä palkka jää kuukaudessa reilusti alle 3 000 euron.

Lisätiedot ja kommenttipyynnöt
neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen, p. 040 566 5715, harri.liikkanen@terveydenhoitajaliitto.fi
puheenjohtaja Tiina Mäenpää, p. 044 542 0557, tiina.maenpaa@terveydenhoitajaliitto.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 3.5.2022.

Lue lisää aiheesta