”Jotain on jäänyt myös itse paitsi” – tunnetut isät muistuttavat vanhemmuuden ainutlaatuisuudesta Akavan kampanjassa

Akavan isänpäiväviikon kampanjassa Vesa Vierikko, Timo Ritakallio ja Ari Tolppanen pohtivat vanhemmuuttaan.

6.11.2023

Isänpäiväviikon yhteydessä kolme tunnettua isää pohtii omaa isyyttään ja isänä olemista. Jokainen heistä on menestynyt työelämässä. Mitä he tekisivät nyt toisin? Entä mitä tuoreet isät voisivat oppia heiltä?

Näyttelijä Vesa Vierikko

Lastensa syntymän aikoihin näyttelijä Vesa Vierikko kuvitteli olevansa korvaamaton työelämässä.

– En käyttänyt hyväkseni tilaisuutta tutustua ja elää pienten lasteni kanssa. Kadun tätä nyt ja siksi kehotankin kaikkia isiä, joille tämä mahdollisuus suodaan, tarttumaan siihen riemulla.

Katso Vesa Vierikon tarina isyydestä.

Yrittäjä Ari Tolppanen

Yrittäjä ja pääomasijoitusyhtiö CapManin perustaja Ari Tolppanen muistelee kovaa työntekoa ja viettäneensä aikaa lastensa kanssa työn ehdoilla.

– Kampanjassa halusin kertoa rehellisesti omista kokemuksistani. Jotain on kuitenkin tullut tehtyä oikein, kun suhteet lapsiin ovat säilyneet läheisinä vuosikymmenten saatossa.

Katso Ari Tolppasen tarina isyydestä.

 

Pääjohtaja Timo Ritakallio

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio muistuttaa, että lapset ovat pieniä vain hetken ja kannustaa isiä käyttämään perhevapaitaan. Hän kääntää katseen myös työnantajiin.

– Minusta työnantajan tärkeä tehtävä on tukea työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Hyvinvoiva henkilöstö takaa parhaiten yrityksen menestyksen.

Katso Timo Ritakallion tarina isyydestä.

Hoivavastuu jakautuu edelleen epätasaisesti

Syksyllä 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus kannustaa jakamaan hoitovastuuta tasaisemmin vanhempien kesken. Uudistus mahdollistaa perhevapaiden entistä joustavamman käytön lyhyissä, jopa päivän jaksoissa.

Perhevapaapäiviä voi yhdistää entistä joustavammin osa-aikaiseen työntekoon tai yritystoimintaan. Perheiden yhdenvertaisuus on sekin huomioitu paremmin uudessa mallissa.

Silti hoivavastuu jakautuu edelleen epätasaisesti. Äidit pitävät perhevapaista noin 88 prosenttia, ja sama pätee myös esimerkiksi kotihoidontuen ja osittaisen hoitovapaan hyödyntämiseen. Lyhennettyyn työaikaan siirtyneistä vanhemmista 90 prosenttia on naisia ja 10 prosenttia miehiä.

Akava haluaa muistuttaa, että perhevastuun jakaminen edistää työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä murtaa luutuneita asenteita.

– Akava, Akavan jäsenliitot ja neuvottelujärjestöt ovat tehneet monella tapaa merkittävän työn tasa-arvoisemman perhevapaajärjestelmän edistämiseksi. Keskustelu vanhempainvapaajärjestelmästä ja sen tasa-arvoisista kannusteista ja mahdollisuuksista on edelleen tärkeää, koska vanhemmuuteen ja perhevastuun jakamiseen liittyy vielä paljon tasa-arvohaasteita, jotka meidän tulee yhdessä ratkaista, toteaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Jokaisen vanhemman tulisi voida jäädä perhevapaalle

Vanhempainvapaa on muutakin kuin lainsäädäntöä ja erilaisia etuuksia. Se on aikaa, jota ei saa koskaan takaisin. Suomessa yksi neljästä isästä ei pidä vanhempainvapaata lainkaan.

Isänpäiväviikolle ajoittuvalla kampanjallamme haluamme kannustaa suomalaiset isiä pohtimaan ajankäyttöään.

Hyvää isänpäivää. Vietetään sitä joka päivä.

Teksti: Iida Ylinen
Kuva: Lehtikuva

Katso kolme tarinaa isyydestä

Isänpäivä on joka päivä

 

Lue lisää aiheesta