Osaajien maa

Me suomalaiset haluamme aina oppia uutta. Osaamisen arvostus on syvällä kulttuurissamme ja näkyy historiassamme. 

6.12.2020

Tänä vuonna olemme nähneet, miten nopeasti suuret muutokset voivat tapahtua. Korona vaikutti valtavasti siihen, miten teemme töitä. Osa muutoksista on tilapäisiä, mutta monet asiat muuttuvat pysyvästi.

Moni akavalainen on joutunut koville. On jouduttu eristykseen työyhteisöstä ja pandemia toi mukanaan epävarmuutta työstä ja toimeentulosta. On ollut hienoa nähdä, miten akavalaiset eri alojen osaajat ovat sopeutuneet uuteen tilanteeseen kehittämällä luovasti uusia tapoja tehdä töitä.

Koronakriisistäkin nousemme tukeutumalla osaamiseen, joka versoo ympärilleen kasvua. Kasvua ihmisenä, mutta myös kasvua taloudelle, työllisyydelle ja yhteiskunnalle.

Oppimisen halu ja siitä syntyvä osaaminen ovat tänään 103 vuotta täyttävän Suomen hyvinvoinnin perusta. Suomalaisten halu oppia uutta ansaitsee tukensa yhteiskunnalta ja työnantajilta. Jaksamme oppia läpi elämän, kun pidämme huolen, että kaikki saavat siihen parhaat mahdolliset mahdollisuudet. Tätä viestiä olemme tuoneet Akava-yhteisönä esiin itsenäisyyspäivän alla tunnuksilla #HaluOppia ja #OsaamisestaKasvua.

Työnteosta, ahkeruudesta ja vastuunkannosta tulee palkita. Osaamisen ja kouluttautumisen pitää aina kannattaa. Koulutettujen osaajien menestys on koko Suomen etu. Ihmisten tulee hyötyä nykyistä enemmän siitä, että he luovat lisäarvoa sekä yhteiskunnalle että itselleen. Ilman kannusteita lisäarvon luominen hiipuu.

Melkein kaikilla meillä oli lapsena unelmatyö. Yhteiskunnan pitää antaa jokaiselle mahdollisuus kasvaa uutta oppimalla täyteen mittaansa, olivatpa lähtökohdat millaiset tahansa. On yhteinen etumme, että ihmiset voivat toteuttaa haluaan oppia, saavat maailman parasta koulutusta, työllistyvät ja työllistävät.

Lapsuuden unelmatyön lisäksi meillä alkaa olla aikuisuuden eri vaiheiden unelmatöitä. Ne pitäisi voida saavuttaa, jos niiden eteen ponnistelee. Vaikka oma toiveammatti pysyisi samana läpi elämän, oppiminen on jatkuvaa, kun maailma ympärillä muuttuu.

Rauhallinen joulutauko on tänä vuonna erityisen tärkeä. Haluan toivottaa kaikille hyvää joulun odotusta ja itsenäisyyspäivää.

Lue lisää aiheesta